Знайдено 1 статтю
Російсько-український академічний словник 1924–33рр. (А. Кримський, С. Єфремов)
Мя́со – м’я́со, (диал.) гав’я́дина, (детск.) ки́ка, ґи́ґа. [Не бу́де з то́ї кози́ м’я́са (Номис). Гав’я́дина свиня́ча; пече́ня з воля́чої гав’я́дини (Звин.). Дає́ дити́ні м’я́са та ка́же: на ки́ки! (Гуманщ.)]. • -со варёное – варе́не м’я́со, (диал.) маха́н (-ну́). • -со жареное – пече́не (м’я́со), пече́ня; срв. Жарко́е. • -со копчёное – ву́джене м’я́со, вуджени́на. • -со сырое – сире́ м’я́со, свіжина́. • -со воловье – воло́вина; см. Говя́дина. • -со гусиное – гу́сятина. • -со индейки – (г)инди́чина. • -со козье – козли́на, козля́тина. • -со кошачье – коша́тина. • -со куриное – куря́тина. • -со линя – лини́на. • -со лошадиное, см. Кони́на. • -со свиное, см. Свини́на. • -со собачье – пси́на. • -со сома – соми́на. • -со судака – судачи́на. • -со утиное – (в)у́тя́тина. • -со павшего животного – здохля́тина, здохлени́на; срв. Па́даль. • -со пушечное – гарма́тне м’я́со. [Ті рекру́ти, гарма́тне м’я́со на війну́ (Франко)]. • -со дикое, мед. caro luxuriens – ди́ке м’я́со. • Мягкие части -са – м’яку́ш (-шу́), м’я́кота; срв. Мя́киш 2. • Ни рыба, ни -со – ні ри́ба, ні м’я́со; ні в тин, ні в воро́та; ні бе, ні ме, ні кукурі́ку. |
Помилка в тексті? Виділіть і натисніть Ctrl+Enter, або напишіть на github. Дякуємо.
Клавішні скорочення: виділіть слово і натисніть:
• Ctrl+Shift+1 — пошук на r2u.org.ua «Російсько-українські словники»
• Ctrl+Shift+2 — пошук на e2u.org.ua «Англійсько-українські словники»
• Ctrl+Shift+3 — пошук на sum.in.ua «Академічний тлумачний словник української мови»
• Ctrl+Shift+4 — пошук у корпусі «ГРАК» (на сайті корпусу можна шукати лему, фразу, словоформу або сполуку)