Сипловато
Re: Сипловато
росіянізм
. хриплувато

-
Вже колись це дискутувалося.
Сипло - не те, що хрипло. "Осип охрип, а Архип - осип". І в українській мові також.
Осиплість від охриплості відрізняється, як дрібний наждак від грубого. Ну, щось таке. Думаю, що за осиплості частота звукових коливань є вищою від частоти коливань при охриплості. За тієї ж амплітуди.
Звичайно, і сиплість, і хрипліть є проявами близьких станів (або навіть одного стану) голосових зв'язок.
Я б сказав, що сиплість є різновидом хриплості.
Сипло - не те, що хрипло. "Осип охрип, а Архип - осип". І в українській мові також.
Осиплість від охриплості відрізняється, як дрібний наждак від грубого. Ну, щось таке. Думаю, що за осиплості частота звукових коливань є вищою від частоти коливань при охриплості. За тієї ж амплітуди.
Звичайно, і сиплість, і хрипліть є проявами близьких станів (або навіть одного стану) голосових зв'язок.
Я б сказав, що сиплість є різновидом хриплості.
-
Згоден з Наталею. Так і є.
не пригадую, до чого ми дійшли в попередній суперечці, мабуть, аргументи за "сипіти" бути непереконливі
, але питання залишається: чому, попри те, що люди хрипіли і сипіли відколи світу і патиків на ньому, в українській "сипіти" появилося тільки за совка? Чи не схоже це на ситуацію з брюками/штанами?

Пане Кувалдо. Давайте я Вам зателефоную й просиплю та прохриплю у слухавку. Відчуєте різницю.

Наталю, я не сумніваюсь, шо Ви можети просипіти, але це буде по-російському
. українською не сиплять і не носять брюк
.

Сипіти - це видавати сиплі звуки. Тобто приглушено-хриплі, в яких чується легке шипіння і присвистування. Краєзнавець ніби чітко розмежував ці два різні поняття.
Наталю, я думаю, вистачить в українській і "хриплого" на позначення приглушеного хрипіння
, або вкажіть приклади вжитку у класиків (не совєтських).