Плавленый

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Наталя

Плавленый

Повідомлення Наталя »

Плавленый сыр - топлений :?:
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5891
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Плавленый

Повідомлення Кувалда »

топлений :!:
Наталя

Re: Плавленый

Повідомлення Наталя »

Гм... Одразу пригадую бабусине топлене молоко. І хто ж його там "плавив"?
Мовилося про ось цей продукт.

ЗображенняЗображення
Дмитро
Повідомлень: 136
З нами з: Вів грудня 04, 2012 7:10 pm

Re: Плавленый

Повідомлення Дмитро »

Гадаю, топлений сир — це правильна українська назва, бо його готують, перетоплюючи певні сорти твердого сиру. Плавити в значенні "топити" — вигадка русифікаторів. В українських класиків такого дива не трапляється. Плавити — це синонім до сплавляти. А молока і справді не слід топити. Його годиться пряжити. Тому воно пряжене.
Наталя

Re: Плавленый

Повідомлення Наталя »

В Уманця молоко і топлене, і пряжене, і парене.
Ряжанка, топлене не збиране молоко, заквашене сметаною: колотуха, колотуша, пряжанка, пражанка, завдиванка, пароха, катик, гуслянка, сирянка, варенець, парена сметана (Й.Дзендзелівський).
А що скажете про топлене сало, масло? Воно також пряжене?
Дмитро
Повідомлень: 136
З нами з: Вів грудня 04, 2012 7:10 pm

Re: Плавленый

Повідомлення Дмитро »

Певна річ, ні. І лій, і сало,і віск, і масло топлять, а не пряжать. Не заперечую, що десь, може, й уживають топити в значенні "парити, пряжити (довго кип'ятити, витримувати на малому жару в печі)", але такий ужиток, як на мене, не відповідає літературній нормі. Топити — це, нагріваючи, робити м'яким, рідким.
Наталя

Re: Плавленый

Повідомлення Наталя »

Отже, плавленый сыр - це топлений сир?
Пане Кувалдо, до словничка б цю сполуку.
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5891
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Плавленый

Повідомлення Кувалда »

5 копійок
в Уманця хоч і є: Кипяче́ный = грі́тий, перева́рений, (про молоко) — то́плене, пря́жене, па́рене.
Але ж далі: Кипячёное, топлёное молоко́ = пря́жене молоко́.

З Дмитрового переліку я б прибрав сало. його можна пряжити/смажити

Наталю, тільки ж помірковано з цим сиром. краще борщ ;)
Наталя

Re: Плавленый

Повідомлення Наталя »

Кувалда писав:Наталю, тільки ж помірковано з цим сиром. краще борщ ;)
Ніде правди діти, я цей сир топленим не уявляю. Та й люд не відразу його "розжує". Хотіла лишити допис у спільноті на г+ - вагаюся. :)
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5891
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Плавленый

Повідомлення Кувалда »

я подивився у Жайворонка. він теж не уявляє :mrgreen: . плавле[н]ный плавлений, топлений: п. сыр плавлений сир. Ну, може, в наступному словнику дійде і до топленого. Подивіться в які-небудь раніші російсько-українські слвники. Так, може, топленого взагалі нема
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”