Плавленый
Re: Плавленый
топлений 
-
Наталя
Re: Плавленый
Гадаю, топлений сир — це правильна українська назва, бо його готують, перетоплюючи певні сорти твердого сиру. Плавити в значенні "топити" — вигадка русифікаторів. В українських класиків такого дива не трапляється. Плавити — це синонім до сплавляти. А молока і справді не слід топити. Його годиться пряжити. Тому воно пряжене.
-
Наталя
Re: Плавленый
В Уманця молоко і топлене, і пряжене, і парене.
А що скажете про топлене сало, масло? Воно також пряжене?Ряжанка, топлене не збиране молоко, заквашене сметаною: колотуха, колотуша, пряжанка, пражанка, завдиванка, пароха, катик, гуслянка, сирянка, варенець, парена сметана (Й.Дзендзелівський).
Re: Плавленый
Певна річ, ні. І лій, і сало,і віск, і масло топлять, а не пряжать. Не заперечую, що десь, може, й уживають топити в значенні "парити, пряжити (довго кип'ятити, витримувати на малому жару в печі)", але такий ужиток, як на мене, не відповідає літературній нормі. Топити — це, нагріваючи, робити м'яким, рідким.
-
Наталя
Re: Плавленый
Отже, плавленый сыр - це топлений сир?
Пане Кувалдо, до словничка б цю сполуку.
Пане Кувалдо, до словничка б цю сполуку.
Re: Плавленый
5 копійок
в Уманця хоч і є: Кипяче́ный = грі́тий, перева́рений, (про молоко) — то́плене, пря́жене, па́рене.
Але ж далі: Кипячёное, топлёное молоко́ = пря́жене молоко́.
З Дмитрового переліку я б прибрав сало. його можна пряжити/смажити
Наталю, тільки ж помірковано з цим сиром. краще борщ
в Уманця хоч і є: Кипяче́ный = грі́тий, перева́рений, (про молоко) — то́плене, пря́жене, па́рене.
Але ж далі: Кипячёное, топлёное молоко́ = пря́жене молоко́.
З Дмитрового переліку я б прибрав сало. його можна пряжити/смажити
Наталю, тільки ж помірковано з цим сиром. краще борщ
-
Наталя
Re: Плавленый
Ніде правди діти, я цей сир топленим не уявляю. Та й люд не відразу його "розжує". Хотіла лишити допис у спільноті на г+ - вагаюся.Кувалда писав:Наталю, тільки ж помірковано з цим сиром. краще борщ
Re: Плавленый
я подивився у Жайворонка. він теж не уявляє
. плавле[н]ный плавлений, топлений: п. сыр плавлений сир. Ну, може, в наступному словнику дійде і до топленого. Подивіться в які-небудь раніші російсько-українські слвники. Так, може, топленого взагалі нема

