Бизнес

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
краєзнавець

Re: Бизнес

Повідомлення краєзнавець »

4) Ви невірно мене зрозуміли :) . Я подав бизнесмен-предприниматель не як якесь пойняття, а як ланцюжок з англійської через російську до української назви. Тобто
англійське businessman = російському предприниматель = українському підприємець.
Якщо ж до суті, то крім підприємництво до бізнесу та підприємець до бізнесмен і, до речі, підприємство до ентерпрайз українських відповідників, наскільки мені відомо, сьогодні не існує. Будемо вигадувати сюди якісь новотвори?
До речі, я десь колись читав, що оці терміни, які Ви так категорично не хочете сприймати, запропонував ще на початку ХХ століття чи не Володимир Кирилович Винниченко. Тобто, вони були, якщо не помиляюся, його новотвором.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

Якщо слова, сполуки невдалі, то не важить, скільки їм років і хто їх придумав. Якби у Винниченка був доступ до інтернету, і його новотвори пройшли через сито критики, не знаю, щоб від них залишилось 8-) . Новотвори ніколи не пізно запропонувати. А мо' придумаєте, такий, що забудуть про Винниченків.
Усезнайко

Повідомлення Усезнайко »

краєзнавець писав:англійське businessman = російському предприниматель = українському підприємець.
Будете здивовані, але такого немає ніде, навіть у словниках. The businessman — людина, яка займається справою(ділом), дослівно — зайнята людина. Тобто до підприємців це не має прямого стосунку. А ось the enterprise — це і є підприємство. До речі, словники подають заповзятливість, зокрема наш АС, якщо вже в пошуках заміни.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

В пошуках заміни чого? Справді, заповзятливість - це синонім підприємливості. Але спробуйте на основі заповзятливість побудувати заміну для підприємство, підприємець, підприємництво. Цікаво буде подивитися. :D
Усезнайко

Повідомлення Усезнайко »

Приміром: заповзятильння, заповзятець, заповзятельство. Друге є в словнику, третє легко виводиться з другого, а перше варто замінити на більш удалий відповідник.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

заниваться бизнесом — бізнесувати.
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”