Земляки вшанували академіка-мовознавця «дошкою». З помилками

Статусне планування, статистика, події тощо

Модератор: Анатолій

Відповісти
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Земляки вшанували академіка-мовознавця «дошкою». З помилками

Повідомлення Кувалда »

Земляки вшанували академіка-мовознавця «дошкою». З помилками
Комічні наслідки «гармонійної двомовності», яку обстоював Іван Білодід
Володимир Поліщук, "День", 14.11.2013
Півстоліття тому — 7 листопада 1963-го, в Успенці Онуфріївського району відкрили нове приміщення школи. У селі кажуть, що заслуга у цьому їхнього земляка, відомого мовознавця Івана Костянтиновича Білодіда, який з 1957 по 1962 рік був міністром освіти УРСР, та тодішнього голови колгоспу Тараса Івановича Шевченка. На відзначення цієї круглої дати у селі вирішили встановити на фасаді школи меморіальну дошку Білодіду.

«Така думка виникла торік, — говорить директор школи Арміне МАЛУМЯН. — Спонсорську допомогу надали місцевий фермер Іван Іванченко та житель міста Верхньодніпровська Юрій Бондаренко, який власним коштом придбав мармурову плиту та оплатив нанесення на неї зображення і тексту».

Пам’ятну дошку минулої суботи відкрила донька ученого Юлія Іванівна, яка приїхала з Києва із сином Юрієм, кандидатом юридичних наук. У святкуванні брали участь колишні та нинішні учні Успенської школи, гості з райцентру та Кіровограда. Перед концертом господарі ознайомили присутніх зі стендами, присвяченими відомим землякам, зокрема й письменниці, лауреату премії ім. Т. Шевченка Раїсі Іванченко.

Під час відкриття пам’ятної дошки ніхто з присутніх не вчитався у її текст. Зробили це пізніше і взялися за голову — в українському тексті по батькові академіка-мовознавця земляки написали російською — «Константинович». Є у цьому тексті й інші, не настільки суттєві, помилки, приміром, крапка у кінці речення. «Від помилок ніхто не застрахований, — сказав доцент Кіровоградського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка Сергій МИХИДА. — Їх припустився учитель, і неважливо, хто він за освітою, але він повинен був бути уважним і заглянути у словник».

Кандидат педагогічних наук Олександр РАТУШНЯК сприйняв цю помилку з гумором: «Думаю, Білодід би не плакав, а радів би з цього приводу. Саме він був активним борцем за зближення української мови з російською і вилучав зі словників питомо українські слова. За що Юрій Шевельов й інші представники діаспори називали його Русодєд!». Думку Олександра Ратушняка поділяє і мовознавець Лариса МАСЕНКО, яка сказала «Дню»: «Ця помилка вийшла знаковою. Адже Білодід обстоював гармонійну українсько-російську двомовність. За радянських часів він був основним ідеологом тієї теорії, що українська і російська мови чудово впливають одна на одну. І ось ця помилка, коли з’явилася суміш української і російської мов у його імені та по батькові, стала ніби підтвердженням його теорії. Тобто ситуація досить комічна».

:mrgreen: Шо да то да :lol: Символічно.
Писав колись М.Лукаш: "Говорила баба дєду: "К Бєлодєду я поєду. Утвержу двомовну мову і Домой вернуся знову"... 8-)
Наталя

Re: Земляки вшанували академіка-мовознавця «дошкою». З помил

Повідомлення Наталя »

А що хотіти?
Білодід був основним ідеологом теорії, що українська і російська мови пречудово впливають одна на одну. От і вплинули. :))
Дмитро
Повідомлень: 136
З нами з: Вів грудня 04, 2012 7:10 pm

Re: Земляки вшанували академіка-мовознавця «дошкою». З помил

Повідомлення Дмитро »

Якби не цей випадок, то, мабуть, уже й не згадав би. Але дурниці довго пам’ятаються…
Був я, здається, в четвертому класі. В нашому дворикові частенько збиралися дядечки — зовсім різні фахом, зацікавленнями. Але їх об’єднувала одна звичка — потяг до хмільних напоїв. Хто чарочку перехилить, хто — чвертку, а хто й цілу пляшку. І тоді вже кожен лупить про те, що йому рупить. Кому боліли злидні, кому політика. Був серед них один дідок — учитель. От йому боліло мовне питання. Від нього я почув таку шпигачку (хто автор, не знаю):

Сів Сергій на лісапєда
І махнув до Бєлодєда,
Шоб дізнатись не ізвнє —
Є в нас мова ілі нє.

Як зайшов до інстітута,
Запитався: — А чи тута
Робить той язиковєд,
Шо зоветься Бєлодєд?

— Так, він здєсь, — почув Серьога. —
Шо хотітє ви од його?
— Хай він дасть мені одвєт —
Мова єсть у нас чи нєт?

— Звісно, єсть! — гукнула тьотя. —
Шо такоє ви плєтьотє?
Мова — й це не новина —
В нас, товаріщ, не одна.

І шоб мозг не отуплявся,
А ще більше розвивався,
Шоб багатшим був наш дух,
Ми вживаєм зразу двух!!!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Востаннє редагувалось Нед листопада 17, 2013 4:09 pm користувачем Дмитро, всього редагувалось 1 раз.
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Земляки вшанували академіка-мовознавця «дошкою». З помил

Повідомлення Кувалда »

класно 8-)
Анатолій
Повідомлень: 4690
З нами з: Чет червня 18, 2009 4:16 pm

Re: Земляки вшанували академіка-мовознавця «дошкою». З помил

Повідомлення Анатолій »

Треба собі переписати. :D
Відповісти

Повернутись до “Мовна політика”