Пудофет
Пудофет
ПУДОФЕТ, - а, чол., жарг. Неповоротка, важкоруха, млява людина.
[Послав йому Господь і діточок, покірних, слухняних, працьовитих, не таких, як він пудофет, а у матір, бо жінка його була невсипуща господиня (Валерій Войтович, Антологія українського міфу: Потойбіччя). Так ви, бачу, всі легкодухи, передо мною так, як мухи, і пудофети наголо (І. Котляревський, Енеїда). А ви, гладкі яриги, пудофети / Важкі на мисль, глухі на солов’я,/ — Ти ви ж вночі усі як захропете, / Хіба ж на місяць дивитесь, як я?! (Ліна Костенко, Сніг у Флоренції). ]
[Послав йому Господь і діточок, покірних, слухняних, працьовитих, не таких, як він пудофет, а у матір, бо жінка його була невсипуща господиня (Валерій Войтович, Антологія українського міфу: Потойбіччя). Так ви, бачу, всі легкодухи, передо мною так, як мухи, і пудофети наголо (І. Котляревський, Енеїда). А ви, гладкі яриги, пудофети / Важкі на мисль, глухі на солов’я,/ — Ти ви ж вночі усі як захропете, / Хіба ж на місяць дивитесь, як я?! (Ліна Костенко, Сніг у Флоренції). ]
Re: Пудофет
Леся Ставицька внесла цю лексему до жаргонного словника. Чому не подав ремарки?
Що ти розумієш під словом «жаргонізм»?
Тобі витяг зі словника дати?
Можна зі словника, можна своїми словами.
ЖАРГОН, у, чол. Мова якоїсь соціальної чи професійної групи, що відрізняється від загальнонародної наявністю специфічних слів і виразів, властивих цій групі. Крім територіальних діалектів, бувають ще й «класові» діалекти, жаргони, які не мають жодних елементів своєї граматичної будови (Нариси з діалектології української мови, 1955, 4); Твори Шекспіра, Шіллера, Пушкіна на жаргоні акторів і театральних робітників звуться «готичними» п'єсами (Станіславський, Моє життя в мистецтві, 1955, 117);
// Умовна, штучна говірка, зрозуміла лише в певному середовищі; арго. Взявши під паху свою шапку — в нашім [учнівськім] жаргоні се була «обергірканя», — звільна, хлипаючи, пішов із класу (Іван Франко, IV, 1950, 238); — Перекажіть своїми словами.. — Навряд чи зумію. Тут він [Сава] пише таким спеціальним жаргоном (Андрій Головко, II, 1957, 481).
Тобто слово «пудофет» викоритовують лише люди з якоїсь соціальної чи професійної групи? Якої? Котляревський до такої групи належав, я так розумію.
Сказала б запитати у самої Ставицької, та, на жаль, не вийде вже (земля їй пухом).
Я лиш зауважила те, що мала зауважити.
Я лиш зауважила те, що мала зауважити.