Протез
-
Re: Протез
Протез - дуже доречно. Саме читаю книжку Івана Кошелівця "Микола Скрипник". Сьогодні прочитав про те, як укладався знаменитий український правопис 1928 року. Ось цитата:
"(Застосовувалася) зміна роду в чужоземних словах, якщо вони вже прийшли через російську мову з перекрученою родовою ознакою (рос. "класс" - кляса, "протез" - протеза і под.)".
Тож я так розумію, що у фр.мові, з якої походить слово протез воно пишеться une prothèse, тобто належить до жіночого роду. В російській йому зробили операцію зі зміни статі. А творці "скрипниківського" правопису пробували повернути цьому слову первісні статеві ознаки. Мені здається, це треба було б взяти до уваги. Тому:
Протез - протеза.
"(Застосовувалася) зміна роду в чужоземних словах, якщо вони вже прийшли через російську мову з перекрученою родовою ознакою (рос. "класс" - кляса, "протез" - протеза і под.)".
Тож я так розумію, що у фр.мові, з якої походить слово протез воно пишеться une prothèse, тобто належить до жіночого роду. В російській йому зробили операцію зі зміни статі. А творці "скрипниківського" правопису пробували повернути цьому слову первісні статеві ознаки. Мені здається, це треба було б взяти до уваги. Тому:
Протез - протеза.
У Кошелівця так і написано: "(Застосовувалася) зміна роду"? чи це не точна цитата?
-
Ні, "(застосовувалася)" - це моє слово, щоб спросити чималий текст перед тим.
дайте, будь ласка, тоді абзац, щоб можна було створити приклад
-
Ну, у Кошелівця слова протеза, кляса подано лише в контексті принципів створення того словника.
А якщо підійти творчо, то щось на зразок: "Тимофій закинув торбу за плечі й сердито пошкандибав, гуркаючи протезою по бруківці".
А якщо підійти творчо, то щось на зразок: "Тимофій закинув торбу за плечі й сердито пошкандибав, гуркаючи протезою по бруківці".

краєзнавцю, дайте цитату. не суттєво наскільки вона "художня". публіцистична, наукова теж годиться