Няньчить

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
краєзнавець

Re: Няньчить

Повідомлення краєзнавець »

Кувалда писав:зробімо так, ви робите на сайті пошук слова "Глядіти" і вказуєте мені місце, яке свідчить про те, що глядіти когось = няньчити.
Христос, кажуть, крім фарисеїв, неважно обзивався і про книжників. :)
Ніяка книга, ніякий словник не є досконалими. Той, хто думає навпаки, невідомо для чого працює ще й над цим черговим словником.
Грінченко та інші кодифікатори не розробили мову з вичерпним переліком слів. Вони записували слова з життя і розкладали їх по поличках. Ніхто не може стверджувати, що ВСІ українські слова і в усіх значеннях вони зафіксували. Тим більше, як видно зі згадуваних у словнику повітів, не всю територію України Грінченко зумів чи встиг охопити.
Ви уявляєте, щоб Грінченко, записуючи слова від чергового носія мови, щоразу запитував його:
- А ви можете мені зацитувати книгу, в якій назване вами слово вжито саме в пропонованому вами значенні? :)
Який би тоді словник у нього вийшов?
Сьогодні, Кувалдо, Ви, фактично, перебуваєте в іпостасі Грінченка. І розмовляєте зі мною - селянином, носієм мови.
Запитуєте:
- А как, те єто як його, по вашому буде слово няньчіть?
На що селянин, спочатку з"ясувавши у Вас, що це саме няньчить означає, каже Вам:
- Моя жінка зараз у дочки в сусідньому селі глядить дитину. І пані вчителька он найняли Кулішеву Федору дитинку глядіти. То я думаю, що московське няньчить - це наше глядіти.
Я ж, як селянин ще певною мірою й освічений (хоч і не філологічно), за результатами нашої дискусії лише уточнюю:
Няньчить - це глядіти, але лише глядіти когось.
Є ще глядіти за, і воно вже має дещо вужче значення.

Власне, я в цьому пості не сказав нічого нового. Лише повторив попередні міркування і пропозиції.
У своїй позиції впевнений. Шкода, якщо вона не сприймається.
Востаннє редагувалось Сер вересня 15, 2010 1:26 pm користувачем краєзнавець, всього редагувалось 1 раз.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

краєзнавець писав:що московське няньчить - це наше глядіти.
Десь я з вами згодний. От тільки з якого ви дива ви вирішили, що нянчити не українське слово? Інша річ, що є ще українські відповідники. Бавити, мабуть, найближчий. Але й глядіти я б додав, може з позначкою розмовне, діалектне чи місцеве. Глядіти — багатозначне слово, мені все ж таки здається, що одне зі значень відповідає слову няньчить.
Востаннє редагувалось Сер вересня 15, 2010 1:31 pm користувачем Анатолій, всього редагувалось 1 раз.
краєзнавець

Анатолій писав:
краєзнавець писав:що московське няньчить - це наше глядіти.
Десь я з вами згодний. Ст тільки з якого ви дива ви вирішили, що нянчити не українське слово?
Це не я, це той селянин... :)
Анатолій писав: Інша річ, що є ще українські відповідники. Бавити, мабуть, найближчий. Але й глядіти я б додав, може з позначкою розмовне, діалектне чи місцеве. Глядіти — багатозначне слово, мені все ж таки здається, що одне зі значень відповідає слову няньчить.

Бавити - це, наскільки я знаю, робити щось, аби дитя не плакало. Давати йому іграшки, читати книжки тощо.
Але няньчитиглядіти дитину) - це повністю займатися дитиною. Втім про це див. вище.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

краєзнавець писав:Бавити - це, наскільки я знаю, робити щось, аби дитя не плакало. Давати йому іграшки, читати книжки тощо.
Не зовсім згоден. Одне зі значень бавити — няньчити, відтінок значення — розважати (аби не плакало).
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

З найкращого на сьогодні словника синонімів (Караванського).
ГЛЯДІТИ
дивитися, позирати, ур. зріти, ф. глипати, зиркати, р. зорити; (кого) шукати; (гордо) виглядати; (як ока) берегти, зберігати; (дітей) пильнувати, доглядати, р. виглядати <док. виглядіти>; ФР. переглядати.
Пильнувати, слідкувати, хай навіть піклуватися — це все глядіти. Людина може зранку до ночі копати картоплю і тримати при цьому в полі зору дитину – глядить дитину. І це аж ніяк не "повністю займатися дитиною". Заявку стосовно московського няньчить сприймаю як анекдот, тому не коментуватиму. Але раджу взяти до рук "Етимологічний словник української мови" і глянути на "глядіти" і на "няньчити". Порівнювати знання селянина ("носія" мови) і знання Грінченка (я так розумію "неносія") можна, але багато звідси ми не матимемо. Я ставлю на Грінченка, і зокрема на те, що він знав мову краще за будь-якого селянина.
Врешті ми зайшли в глухий кут. І нам треба виробити якісь критерії для "розрулювання" таких ситуацій. Арбітрів з боку, якісь авторитетні джерела (власне, для мене найавторитетнішими є словник Грінченка і АС, тому й впираюся) тощо. Пропонуйте. Внести будь-яке слово в словник мені не важко. І не варто ображатися ;)
краєзнавець

Тоді подивімося, що означає бавитись - тобто бавити себе.
Бавитися можна чимось (іграшкою, мобілкою, кицькою і т.п.) або з кимось (з дитиною, жінкою...). І бавляться тільки для задоволення.
Так само і бавити когось - це розважати, робити йому приємно, створювати веселий настрій.
А няньчить - це ширше. Це і на горщик саджати, і їжею запихати, і по сраці іноді дати, щоб привести до тями, і ліки дати...
Все це, крім няньчити, охоплюється словом глядіти (когось).
лекс

Повідомлення лекс »

Посилаємося на Грінченка, на якого ставить шановний Кувалда. Завважмо, що окрім "глядіти" є ще форма "гледіти". Отож, у Грінченка:
Сестра моя мала, а вони на її й накинули двох год хлопця гледіть.
Накоха́ти, -ха́ю, -єш, гл. Взлелѣять, возрастить, воспитать многихъ (о дѣтяхъ, животныхъ, растеніяхъ). Навіщо ж ти накохав того скоту, коли не хочеш сам глядіти?
Ясна річ, пан Кувалда може заперечити, що в цьому(або в будь-якому іншому цитованому) випадку "гледіти"/"глядіти" значить "наглядати, спостерігати (за дитиною/худобою)", але в жодному разі не "опікуватися". Він і раніше зацитований контекст, де це слово доповнено "бути за няньку", витлумачує як "уточнення". З іншого боку, схиляючись, очевидно, перед авторитетом Караванського, визнає, що "глядіти" може значити "навіть піклуватися". Але ж Караванський пише:
(дітей) пильнувати, доглядати
А доглядати = "забезпечувати необхідні умови комусь".
Дивимося у Виргана й Пилинської [7]:
Досматривать за детьми – глядіти (доглядати) дітей.
Присматривать за детьми – глядіти (доглядати, іноді давн. пантрувати) дітей; наглядати за дітьми
Тобто "глядіти за дитиною" може значити: 1) наглядати за дитиною, пильнувати, щоби вона не поранилася, не влізла в шкоду тощо 2) тимчасово опікуватися дитиною, забезпечувати її всім потрібним тощо. Значення близькі, але таки відмінні. І обидва є в "глядіти",
А тепер звернімося до авторитету живого мовлення: не лише на Полтавщині, а й, щонайменше, також у західній Україні "глядіти дитину" кажуть, маючи на увазі (в певній множині випадків) саме опікуватися дитиною, тимчасово переймати догляд за дитиною. Носій російської мови в такій ситуації цілком правильно може сказати "нянчить ребенка".
Отже, відповідність встановлено, укр. відповідник - прошу до словника! :)
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

я не заперечую, що гедіти – це, зокрема, опікуватися :D і я вже писав, в чому різниця між опікуватися і няньчити. не той контакт ;)
лекс

Повідомлення лекс »

Коли молода мама просить свою маму "поглядіти" дитину, бо вона мусить бути на роботі (і з більше вдома нікого не буде), це й значить "няньчити" -- з повним контактом ;)
краєзнавець

Кувалдо, я не ображаюся, як ви висловилися вище. Просто знаю з свого сільського, далекого, але й досі такого близького дитинства, що глядіти - це няньчити. І, як міг, намагався це тут обгрунтувати.
Дякую Лексові, що підтримав.
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”