Прилунение
Прилунение
Прилунение — примісячення*.
* — Російсько-український словник за ред. проф. В. В. Жайворонка.
* — Російсько-український словник за ред. проф. В. В. Жайворонка.
-
Re: Прилунение
Добре, прилунение - примісячення.
А прилуниться - примісячитись? прилунятся (майбутній час) - примісячаться?. Чи не закострубато?
Або, за аналогією,
Примарсення, привенерення, примеркурення, приюпітерення?
примарситись, привенеритись, примеркуритись, приюпітеритись?
Чи не простіше сісти на Місяць, на Марс, на Венеру, на Меркурій?
І вимовляється легше.
А прилуниться - примісячитись? прилунятся (майбутній час) - примісячаться?. Чи не закострубато?
Або, за аналогією,
Примарсення, привенерення, примеркурення, приюпітерення?
примарситись, привенеритись, примеркуритись, приюпітеритись?
Чи не простіше сісти на Місяць, на Марс, на Венеру, на Меркурій?
І вимовляється легше.
краєзнавець писав:А прилуниться - примісячитись?
У словнику Жайворонка саме так.
от в англійській це буде «Moon landing», тож зважаючи на вузьку сферу і досить рідке вживання цього слова, не думаю, що варто реєструвати кострубатий новотвір, щось на штиб «посадка на місяць», як в англійській, як на мене, буде цілком досить
-
Так, адже слово примісячитися довше (має більше складів) ніж просто сісти на Місяць.
видається, тут поки нема доброго рішення. примісячення — кострубате, посадка (на позначення процесу) - неукраїнська форма.
А приземлення? Чи Воно надто сильно асоціюється з приЗемленням? Ще є ж висадження.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
Якось недавно "забрала" слово "приземлилася" в авторському реченні: "Ворона приземлилася на гілку", посилаючись на те, що в тлумачних словниках:Усезнайко писав:А приземлення? Чи Воно надто сильно асоціюється з приЗемленням? Ще є ж висадження.
А висадження чомусь стійко асоціюється із сільськогосподарськими і партизанськими операціями.призе́млюватися -ююся, -юєшся і приземл'ятися, -'яюся, -'яєшся, недок., приземл'итися, -л'юся, -л'ишся, док.
Спускатися на землю.

Так можна писати геть про все, навіть про причалювання, яке теж може підійти. Все ж, погодьтесь, що гілка це не земля, тому приземлитись на Місяці допустимо, як на мене. Хоча й мені більше подобається причалитись до Місяця, але погоджусь, що мій варіант надто літературний, однак російський відповідник не менш літературний, принаймні поки що.Листопад писав:Якось недавно "забрала" слово "приземлилася" в авторському реченні: "Ворона приземлилася на гілку", посилаючись на те, що в тлумачних словниках:
Навіть на Місяці?Листопад писав:А висадження чомусь стійко асоціюється із сільськогосподарськими і партизанськими операціями.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.