Випадковісний або випадковісТний?

Питання та відповіді щодо української мови

Модератор: Анатолій

Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Випадковісний або випадковісТний?

Повідомлення Кувалда »

Я б віддав перевагу "випадковісному". Ваш варіянт "увападковлений" не годиться. Пояснення (детальне) тут: " постає питання, що досить часто спричиняє дискусію: чи не варто замість прикметників у двослівних найменуваннях об’єктів дій просто вживати пасивні дієприкметники? Наша відповідь — ні, бо в дієприкметнику ознака за виконуваною дією залежить від часу виконання дії, а в прикметнику — ні. Тому, використовуючи дієприкметники в обох функціях, ми наперед погоджуємося зі співіснуванням у мовній свідомості українського науковця багатозначного слова. Безпрефіксові дієприкметники у функції прикметника вказують на сталу ознаку, через що їх доречно використовувати без префікса (Варе́на картопля — улюблена страва багатьох українців. На сцені стояв мішаний хор. У комбінованій структурі відбувається більше складних переходів, ніж у простій), тоді як у функції дієприкметника вони вказують на тимчасову ознаку і потребують префікса та залежного слова (На столі парувала щойно зварена картопля. Щойно змішаний розчин ще не набув однорідного забарвлення. Скомбінована в такий спосіб структура має вищу симетрію, ніж її складники). «Чистий» безпрефіксовий дієприкметник означає, як пише В. Моргунюк, «перебування в стані дії» (варений суп — це той суп, що його зараз варять) або на часові межі дії (борш, варений поки батько не прийшов з роботи; варений від ранку холодець)".
На мою думку, увипадковлюваний кращий за увипадковленого, але гірший за випадковісного.
Наталя

Re: Випадковісний або випадковісТний?

Повідомлення Наталя »

Випадковісний. Спрощення в групах приголосний.
Yola
Повідомлень: 166
З нами з: Чет квітня 28, 2011 9:25 am

Re: Випадковісний або випадковісТний?

Повідомлення Yola »

Кувалда писав: Вів вересня 18, 2012 9:53 pm
Тобто ви вважаєте, що випадковий алгоритм це як варений борщ? Виходить, що якщо варений борщ це той, що його зараз варять, то випадковий алгоритм це той, що я випадковять, щоб це не означало?
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Випадковісний або випадковісТний?

Повідомлення Кувалда »

Варений – має два наголоси. Ва́рений – той, якого варять. Варе́ний – це зва́рений. Але питання загалом не зрозумів. Уточніть, будь ласка
Відповісти

Повернутись до “Мовні консультації”