Ікла - відмінювання слова

Питання та відповіді щодо української мови

Модератор: Анатолій

Відповісти
Mihal
Повідомлень: 1
З нами з: Пон серпня 08, 2022 11:16 am

Ікла - відмінювання слова

Повідомлення Mihal »

У словнику (https://r2u.org.ua/vesum/?w=%D1%96%D0%B ... l_forms=on), а також у ФБ (https://www.facebook.com/correctarium/v ... 484333536/) зазначено, що слово ікла в родовому в. пишеться ікл.
Слово "ікло" належить до ІІ відміни. При відмінюванні в множині такі слова у род. відмінку набувають вставний голосний: відра-відер, сідла-сідел, вікна-вікон (не відрів, сідлів, вікнів). Гадаю, має бути: ікла-ікол.
Анатолій
Повідомлень: 4697
З нами з: Чет червня 18, 2009 4:16 pm

Re: Ікла - відмінювання слова

Повідомлення Анатолій »

Щось ви не те пишете. У словнику (https://r2u.org.ua/vesum/?w=%D1%96%D0%B ... l_forms=on) подано три форми: ікл, іклів, ікол. А у ФБ (https://www.facebook.com/correctarium/v ... 484333536/) зазначено, що слово ікло в родовому відмінку множини пишеться іклів. Про ікл там не згадується.
Andriy
Адміністратор сайту
Повідомлень: 3777
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:23 pm

Re: Ікла - відмінювання слова

Повідомлення Andriy »

З правопису:
2. Нульове закінчення мають усі іменники середн. роду на -о, -е та більшість іменників на -я (переважно з попереднім м’яким подовженим приголосним н): бажáнь, болíт, вагáнь, верховíть, весíль, вíдер, вíкон, долíт, завдáнь, засíдань, кіл, кíлець, колíс, місць, озéр, облèч, пальт, питáнь, піддáш, покликáнь, полóтен, прíзвищ, роздорíж, сердéць (і серць), сіл, слів, сприйнÿть, умінь, хóтер, яºць, але: морíв, полíв (рідко піль) та ін.
Примітка. У разі збігу двох приголосних у кінці основи з нульовим закінченням між ними часто з’являються голосні о або е: вíкон, пáсом, сóконь; болíтець, вíдер, вікóнець, гáсел, ден (від дно), кíлець, озéрець (озерéць), рéбер.
Тож немає дуже жорсткого правила щодо закінчень, в текстах зустрічається (найбільше) іклів (так в Граматичному Словнику і більшості словників r2u), трохи менше ікол, і зовсім мало ікл. Наразі ВЕСУМ подає всі три форми.
Відповісти

Повернутись до “Мовні консультації”