Класний порадник

В цей розділ попадає все, що не підпадає під тематику інших розділів

Модератор: Анатолій

Відповісти
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Класний порадник

Повідомлення Кувалда »

Для користувачів ресурсів r2u – а серед них, сподіваюся, більшість становлять шанувальники правильного/питомого слововжитку 8-) – є добра звістка. Вийшло третє видання чудового порадника «А українською кажуть так…» від В. і Г.Островських.
Пам’ятаю, як я розшукував перше видання (2008), прочитавши про нього десь якусь замітку. Пошуки закінчилися короткою розмовою з авторкою. Коли я отримав книжку, то дуже втішився, побачивши правки від руки деяких хиб. Така прискіпливість і відповідальність викликала повагу ще до детального ознайомлення з книжкою :!: А от ознайомившись, твердо вніс її до свого списку найліпших порадників з української мови. А він досить короткий:
О.Курило «Уваги до сучасної української літературної мови»,
М.Сулима «Українська фраза»,
О.Синявський «Норми української літературної мови»,
Б.Антоненко-Давидович «Як ми говоримо»,
О.Пономарів «Українське слово для всіх і для кожного».
Це не означає, що нема інших добрих порадників. І треба обов’язково читати книжки О.Сербенської «Антисуржик», І.Вихованця «Розмовляймо українською», С.Караванського «Секрети української мови» та ін. Але зазначені вище виділю в окремий розряд. Звісно, і ці порадники треба читати критично. І нормально, коли читач з чимось не погоджуватиметься. Але коли він не погоджуватиметься з більш ніж 5% матеріалу, то тут уже йому доведеться задуматися над джерелами своїх мовних знань :lol: .
Друге видання (2013) теж довелося пошукати… А от трєтє видання мені вже подарував Р.Воронезький. Якщо хто не знає – це людина, що докладає величезних зусиль, щоб видати нашу мовознавчу спадщину 1920–1930-х років, зокрема словники, представлені на нашому сайті, починаючи від Академічного, та інших праць.
Але не всім так пощастить із подарунком! ;) А без цього порадника, шанувальники українського слова, повірте, ну ніяк!.. Якщо хочете по-справжньому знати мову.
Автор люб’язно надав контакт: 063 235 96 32
Книжка коштує 280 грн.
П.с. Я не переглядав ще детально третє видання. Бачу, що проти 2-го видання додалося під 100 сторінок.
П.п.с. Ну а свої зауваги чи 5% незгоди висловлюйте тут. І зроблю внесок у свої 5% незгоди. Стаття «Чисельний, численний». Попри наявність «чисельного» в Академічному, ліпше «числовий». Однозначно :ugeek:
Andriy
Адміністратор сайту
Повідомлень: 3774
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:23 pm

Re: Класний порадник

Повідомлення Andriy »

Дякую, вкрав (частково) на сторінку правописника в ФБ
Відповісти

Повернутись до “Різне”