Котел

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Відповісти
краєзнавець

Котел

Повідомлення краєзнавець »

Оце читаю історичне дослідження шведа Петера Енґлунда "Полтава" - про Полтавську битву 1709 року.
Переклад, вважаю - чудовий!
Однак оточення одного війська іншим перекладач називає казаном.
Нас же колись вчили, що казан - це лише той котёл, в якому їжу (юшку, плов тощо) готують. І солдатський котелок це - казанок.
А котёл, наприклад, у системі опалення - це котел. Тому котельня, а не казанна, як подекуди зустрічаємо.
Так само і Сталинградский котёл - це Сталінградський котел, а не Сталінградський казан.
Кувалда
Редактор

Re: Котел

Повідомлення Кувалда »

якщо Ви зробите пошук "котел", то побачите, що в українській раніше віддавали перевагу казану. Зокрема, казан стосувався й технічного обладнання. Але був і котел, зокрема в Грінченка є казан і котел. Витіснення "казана" з техніки відбулося під впливом російської мови. Обидва слова запозичені: котел латинського походження, казан – тюркського. Котел в Грінченка має ще одне значення — литаври. Стосовно "воєнного" котла, то, думаю, це слово в російській скальковане з німецького Kesselschlacht, де Kessel — котел, а schlacht – бій, битва. Чи варто міняти тепер "воєного" котла на казана? Думаю, нічого страшного, якщо хтось вживатиме в сенсі оточення казан. Було б цікаво порівняти з іншими мовами. з вікіпедії - Obkľúčenie (словен.), Obklíčení (чес.), Encirclement (англ.). Наскільки я зрозумів — просто оточення.
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

Є прізвище Котляр. Це, мабуть, від назви ремісника, що виготовляв котли. Так само, як прізвище Столяр від столяра.
Якщо прізвище Котляр - українське, то й котел тоді слід вважати українським словом. Хай навіть воно має німецький корінь, як багато українських слів з лексикону ремісників.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

а хто це оспорює?
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”