Грачевать

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Відповісти
лекс

Грачевать

Повідомлення лекс »

Грачевать = Таксувати, підтаксовувати.
краєзнавець

Re: Грачевать

Повідомлення краєзнавець »

Дуже непогано. Але я б лишив тільки підтаксовувати.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

додано
краєзнавець

Гракувато - на моє відчуття сприймається як фальш, груба калька.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

це і є калька. а шо робить? підтаксовувати практично не вживають, а грачувати - не відповідає українським нормам
Танка

Повідомлення Танка »

Кувалда писав:це і є калька. а шо робить? підтаксовувати практично не вживають, а грачувати - не відповідає українським нормам
У "Записках українського самашедшего" Ліна Костенко вжила грачувати:
"А поки що - як жити далі? ... Іноземців возити в аеропорт? Не з моєю тачкою. "Грачувати" на трасі -- може, хто підніме руку?"

Правда, слово взято у лапки, і, може, тим самим авторка підкреслює невідповідність його українським нормам.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

це п. 124 чинного правопису, пункт 2: Слова, що їх не вважають за свої або наводять з відтінком презирливого чи іронічного ставлення до чужого вислову, а також слова, вжиті вперше або, навпаки, застарілі та незвичайні.
У Ліни Василівни вибір був невеликий: явище є і його тре’ якось позначити, щоб всі зрозуміли без пояснень, а українського відповідника нема.
Але "грачувати" - це варваризм, "гракувати" - калька. Для словника вже краще калька, не заносити ж туди залапковане слово ;) .
Стосовно "підтаксовувати". Слово добре, але, думаю, значно молодше за "грачувати", тому якщо писати про недавнє минуле, коли "підтаксовувати" ще не було (та й тепер воно не поширене), то навіть не знаю, що краще: ліпити незвичну кальку "гракувати", чи зрозумілий варваризм "грачувати", чи "переписувати історію" і минулим числом писати "підтаксовувати" :roll:
краєзнавець

Хіба словник переписує історію? Навряд. Він діє з моменту оприлюднення.
Підтаксовувати - слово дуже класне, хоч і новотвір. Він одразу мені сподобався, хоч і не я його запропонував. З цього дієслова чітко видно, що суб"єкт працює як таксі, і це не є його основним заняттям.
Що ж, освіта також було новотвором. А тепер без цього слова не можемо обійтися.
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”