Самобранка

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Анатолій

Re: Самобранка

Повідомлення Анатолій »

краєзнавець писав:Я не думаю, знаю, бо цікавився і читав про те, що основоположні слова, як мати, батько, син, дочка, сестра, брат тощо прийшли в українську - та, власне, у всі словянські, германські, романські мови саме з санскриту. Просто протягом тривалого часу в мовах різних народів вони модифікувалися. Але й тепер можна доволі легко переконатися, що всі ці слова у різних мовах мають однакові корені.
Мати - мать - matka - mutter - моther...
Cестра - sister
брат - brother
син - son
дочка - daughter/
На жаль, не будучи поліглотом, не можу для кожного випадку будувати достатньо довгі ланцюжки.
Усі зазначені вами слова прийшли у словянські, германські, романські мови не зі санскриту. Вони були ще в праіндоєвропейській мові, і саме з індоєвропейської мови потрапили у словянські, германські, романські мови й до санскриту. «Заслуга» санскриту полягає в тому, що ця мова залишила після себе писемність починаючи десь з І ст. до н. е., тому й можна простежити зв’язок між цими мовами. Образно кажучи, санскрит і слов’янські мови — брати, які одержали певну кількість «генів»-слів від спільної матері — праіндоєвропейської мови.
Анат

Re: Самобранка

Повідомлення Анат »

Дарник - рушник, на якому їли в полі, в дорозі. Бог дарував їжу і можливість їсти.
Самодарник.
Або шаробранка. Жартую...
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”