За порядком шикуйсь! Раз-два!

Питання, що не стосуються вмісту статей

Модератор: Анатолій

Andriy
Адміністратор сайту
Повідомлень: 3777
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:23 pm

Re: За порядком шикуйсь! Раз-два!

Повідомлення Andriy »

Анатолій писав:Деякі словники виходять з такої ситуації досить своєрідно: кожну букву назви статті пишуть з великої букви. Наприклад: АБРРЕВИАТУРА, АБИТУРИЕНТ тощо. Чим не альтернатива?
якщо не помиляються, в таких словниках назва статті зустрічається лише на початку, в словниках r2u.org.ua назви статей також зустрічаються в середині: в «сучасному», як посилання, а в решті словників також і, як головні (пов’язані) слова.
Думаю, якщо вони всі будуть великими літерами виглядати це буде дуже кострубато.
Наталя

Re: За порядком шикуйсь! Раз-два!

Повідомлення Наталя »

murasz писав:Може хтось запропонує коректний варіант для фраз типу: "дивитися, показувати, передавати по телевізору". Очевидно, що таке вживання "по" некоректне. Старі словники, на жаль, були видані ще до появи телевізорів. Вони пропонують, правда, замість "по радіо", "по телефону" - "передавати через радіо, говорити телефоном / через телефон". Сьогодні воно трохи ріже вухо, але не надто. Тут "радіо, телефон" сприймаються не як певний предмет, а як "канал, засіб" - і фраза виходить більш-менш прозора. Натомість "показувати, дивитися телевізором" сказати не можна, бо телевізор - це, власне, предмет, а не "канал зв’язку" (можливе, правда, "через телебачення" замість "по телебаченню"). Так само не звучить "показувати, передавати через телевізор"; "дивитися через телевізор" узагалі по-дурному. Можливо, в принципі, "показувати, дивитися в телевізорі" - але тут якийсь дивний відтінок значення...
Ні в одному словнику я не знайшов адекватного варіанту замість "по телевізору". Які у вас пропозиції? Може обговоримо?
Стосовно "дивитися по телевізору". Товариство, долучайтеся до обговорення теми! :)
Відповісти

Повернутись до “Загальні питання”