Исключение

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Усезнайко

Re: Исключение

Повідомлення Усезнайко »

Підстава одна, вона ж в останньому дописі Наталі. Згодні Ви, чи ні, — справа Ваша. Від русизму до пуризму злагоди не знайдеш і її ніколи не було. А метод вилучення звучить не на багато краще за метод винятку.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
Ксандер

Повідомлення Ксандер »

Вибачте, п. Усезнайку, але в дописі пані Наталі ця підстава наведена в першому рядку і без жодного обґрунтування. Все, що було далі - як на мене потверджувало радше мою думку (виключення й виняток - принципово різні речі, і про "виняток" в нашім питанні не може бути й мови). Слово "виключення" є в АС, словнику Ізюмова, словнику технічної термінології (в якім русизмів, здається, уникали послідовно), словнику Ніковського і словнику військової термінології Якубських. "Відкидання" трапляється дещо частіше (загалом 18 гасел проти 9, жодного разу в значенні "исключение"), але "вилучення" ще частіше (27 гасел). Загалом "відкидання" = "отрицание, отбрасывание", "виключення", "вилучення" = "исключение, изъятие". Є ще вийняття (оце якраз дія одного пня з винятком), але то вже виглядає на сьогодні надто чудернацько.
Тож Ваше "обґрунтування" мене не переконує, а от щодо самого Вашого варіянту, то цілком може бути, що правда Ваша. Я тут поглянув в англо-українському словнику на e2u і надибав ось що:
elimination approach = ме́тод відкида́ння, ме́тод ви́лучення
method of elimination = ме́тод вилуча́ння - рос. метод исключения (неизвестных) (ABBYY Lingvo)
elimination method = ме́тод відкида́ння
Є ще elimination algorithm = алґори́тм вилуча́ння
Можна притягти (і навіть не за вуха) й виключення, бо elimination 1. усува́ння//‌усу́нення; вилуча́ння//‌ви́лучення 2. виключа́ння//‌ви́ключення 3. елімінува́ння//‌ви́елімінування, еліміна́ція, але не бачу потреби (і не маю такого бажання, хоча Вам, можливо, здалося инакше) збільшувати кількість варіянтів, яких я і так бачу три:
метод(а) відкидання, метод(а) вилучення й метод(а) вилучання.
Якщо вже укладачі термінологічних словників подають різні варіянти (Є.Мейнарович, М.Кратко, О.Кочерга), то, гадаю, можемо зазначити їх всі й дозволити обирати до смаку. Тому: метод исключения - метод(а) вилуче[а]ння, метод(а) відкидання.
метод полного исключения - метод(а) повного (цілковитого?) вилуче[а]ння (відкидання)
Здається, так буде правильно.
Наталя

Повідомлення Наталя »

Усезнайко писав:Підстава одна, вона ж в останньому дописі Наталі. Згодні Ви, чи ні, — справа Ваша. Від русизму до пуризму злагоди не знайдеш і її ніколи не було. А метод вилучення звучить не на багато краще за метод винятку.
Дяка, п. Усезнайку.
Гадаю, варто шукати свій, український, відповідник цій сполуці. От тільки заради Бога облиште те "виключення".
Наталя

Повідомлення Наталя »

Усезнайко писав:Метод відкидання.
Як варіант - цілком слушний.
Ксандер

Повідомлення Ксандер »

Ви б читали уважніше, пані Наталю. Ну нема виключення серед моїх підсумкових варіянтів (вже облишили), а от відкидання є, хоча й не через Ваші аргументи.
Наталя

Повідомлення Наталя »

Ксандер писав:Ви б читали уважніше, пані Наталю.
Дякую. Спробую. Серед ваших "батлів" важко дійти конкретного висновку. )
Ксандер писав: Ну нема виключення серед моїх підсумкових варіянтів (вже облишили), а от відкидання є, хоча й не через Ваші аргументи.
Це вже добре. :)
Ксандер

Повідомлення Ксандер »

Наталя писав:
Усезнайко писав:Метод відкидання.
Як варіант - цілком слушний.
До речі, пані Наталю, слушність (нормальність) цього варіянту я, здається, ніколи не заперечував. Мав сумніви щодо його вживаности, які просив розвіяти. Розвіяв самотужки :) Але маємо ще варіянт "вилучення (вилучання)" (гадаю, теж слушний), проти якого ґрунтовних заперечень не побачив. От на цих варіянтах і пропоную погодитися (як в наведених мною джерелах).
Наталя

Повідомлення Наталя »

Ксандер писав: От на цих варіянтах і пропоную погодитися (як в наведених мною джерелах).
Я не проти. Власне, це не від мене залежить. ;)
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”