А де я сказав, що це тільки для повітря? При обігріванні приміщення набирають температуру і повітря, і стіни, і меблі, і вода в склянці на столі...Анатолій писав:Толковый словарь русского языка под редакцией Т. Ф. Ефремовой:краєзнавець писав:1.Нагріти повітря можна, бо воно - це тж субстанція, як рідина чи, наприклад, пісок.Анатолій писав: Тобто нагріти повітря не можна. А слово «огріти» — це лише бити палицею?
Але приміщення не нагрівають, його обігрівають.
Так, у калорифері нагрівають повітря, а вже гарячим повітрям, що надходить з калорифера, обігрівають приміщення.
2. Тепер про огріти.
Огріти - це не бити, а ударити. І не обовязково палицею. Можна, наприклад, кирпичиною. Або, скажімо, мокрим рушником.
ОБОГРЕВАТЕЛЬ — прибор, приспособление для обогревания.
Сказано, що обогреватель — пристрій для обігрівання. І все. А те, що він саме (чи тільки) для обігрівання повітря — ні слова.
Обогреватель
-
Re: Обогреватель
Якщо погуглити, то можна знайти ще варіант обігрівник.
Я так зрозумів, що ви вважаєте, що російське обогреватель має перекладатися, як обігрівач. Обігрівач, за вашим же визначеннямкраєзнавець писав:А де я сказав, що це тільки для повітря? При обігріванні приміщення набирають температуру і повітря, і стіни, і меблі, і вода в склянці на столі...
Тож і обогреватель, відповідно, для вас, те, чим обігрівають якийсь простір. Де я втратив логічний зв’язок? І що саме ви мали на увазі?краєзнавець писав:це те, чим обігрівають якийсь простір.
До речі, що ви маєте на увазі під словом "субстанція"? Повітря, стіни, меблі, вода тощо?
Огріти — дієслово доконаного виду, огрівати — недоконаного. От і вся різниця.краєзнавець писав:Огріти - це не бити, а ударити. І не обовязково палицею. Можна, наприклад, кирпичиною. Або, скажімо, мокрим рушником.
Пічка огрівала й другу класну кімнату (О. Копиленко) — пічка "ударяла", чи автор цього речення просто неграмотна людина?
Синонім до слова «обігрівач», таком буде залежити від виду прилада, наприклад:
Радіатор - масляний обігрівач, тепловентилятор, конвектор, електрокамін
Радіатор - масляний обігрівач, тепловентилятор, конвектор, електрокамін
етимологія слова: Відбувається від сл. «обігрівати», з обі- грівать- (гріти), далі від праслав. форми, від якої в числі іншого відбулися: ст.-слов. грѣті, грѣю, рос. греть, укр. гріті, грію, болг. грея «грею», сербськохорв. грі̏jаті, грі̏jе̑м, словенська. grėti, grȇjem, чеськ. hřát, hřeji, словацькою. hriať, пол. grzać, grzeję.Пов'язано з горіти, горю. Родинно латиською. grēmens «печія», алб. ngroh, гег. ngrof «грію» (з * engrēskō), ngróhëtë, ngrófëtë «теплий, гарячий».
ел. ресурс: http://ru.wiktionary.org/wiki/обогреватель
ел. ресурс: http://ru.wiktionary.org/wiki/обогреватель
Думаю, Анатолію, що "обігрівник" не надто вживане слово і не має ніякого додаткового сенсу порівняно з обігрівачем.
Обігрівачі, звісно, бувають різні, 4ydo_kid, і можна було б дати їхній перелік, але він може виявитися надто довгий, тому краще ми ці назви подамо в окремих статтях: конвектор у статті "Конвектор" тощо
Обігрівачі, звісно, бувають різні, 4ydo_kid, і можна було б дати їхній перелік, але він може виявитися надто довгий, тому краще ми ці назви подамо в окремих статтях: конвектор у статті "Конвектор" тощо
-
Це не має відношення до грамотності чи неграмотності. Я думаю, що автор невдало вжив слово огрівала. Якби там було обігрівала, це б запитань не викликало.Анатолій писав:Огріти — дієслово доконаного виду, огрівати — недоконаного. От і вся різниця.краєзнавець писав:Огріти - це не бити, а ударити. І не обовязково палицею. Можна, наприклад, кирпичиною. Або, скажімо, мокрим рушником.
Пічка огрівала й другу класну кімнату (О. Копиленко) — пічка "ударяла", чи автор цього речення просто неграмотна людина?
Та й власне, хіба членство в спілці письменників робить людину законодавцем у мові?
Ось приклади, взяті на поверхні гугля:
Під час розпиття спиртного господар огрів гостя стільцем по голові
Я тоді копчика прикладав, бо болів після того як мене баба огріла
За повчання син огрів батька сапкою по голові
Юля огріла Януковича трубою і прокинула Путіна
Судячи з усього, краєзнавцю, Ви вирішили не дивитися в словниках, що означає "огріти". Дарма. Ще можна глянути на "угріти".
-
Так то ж не за темою.Кувалда писав:Судячи з усього, краєзнавцю, Ви вирішили не дивитися в словниках, що означає "огріти". Дарма. Ще можна глянути на "угріти".
Ми шукаєм переклад до російського слова обогреватель. Серед версій було запропоновано огрівач. Це слово я й критикую, вказуючи на його невідповідність саме цьому значенню.