Существовать
Существовать
У журналі «Українська мова» є стаття, присвячена правильності вживання слів «існувати» та «бути». Там, зокрема, пишеться про таке: дієслова існувати / не існувати логічно вживати тоді, коли йдеться про життя істот (людей, диких і свійських тварин, птахів, риб, комах тощо), а не про наявність / відсутність конкретних предметів чи абстрактних понять. Значення буття, наявності / відсутності чогось виразніше передають форми є / немає або їхні синоніми: Є домовленість (Досягнуто домовленості); Є думка (Відома думка); Є загроза (Наявна загроза); Є проблеми в книговиданні (Маємо проблеми в книговиданні); Є різні прийоми спілкування лікаря з пацієнтом (Використовють різні прийоми спілкування лікаря з пацієнтом); Таких ліків немає.
Востаннє редагувалось Чет грудня 03, 2009 12:05 am користувачем Анатолій, всього редагувалось 2 разів.
Re: Существовать
Там так і пише, «відсутність конкретних предметів»?Анатолій писав:дієслова існувати / не існувати логічно вживати тоді, коли йдеться про життя істот (людей, диких і свійських тварин, птахів, риб, комах тощо), а не про наявність / відсутність конкретних предметів чи абстрактних понять.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
Ага, так і написано.Усезнайко писав:Там так і пише, «відсутність конкретних предметів»?Анатолій писав:дієслова існувати / не існувати логічно вживати тоді, коли йдеться про життя істот (людей, диких і свійських тварин, птахів, риб, комах тощо), а не про наявність / відсутність конкретних предметів чи абстрактних понять.
Тоді нехай самі вчать українську мову, а потім рачать. Слово відсутній відноситься лише до живих осіб, а існує — це є в дійсності. Тобто вони не мають рації. Я категорично з ними не згідний. Не забувайте, як українською заміняється активний дієприкметник — існуючий? Так, дійсний, а не той, що є.
Ще додам, що їхній перелік радше стосується художнього(недослівного перекладу), який і так очевидний для перекладачів.
Ще додам, що їхній перелік радше стосується художнього(недослівного перекладу), який і так очевидний для перекладачів.
Автор статті Катерина Городенська – доктор філологічних наук, професор, тож не думаю, що зауваження «нехай самі вчать українську мову» на її адресу є коректним. Хоч ніхто не без гріха. І у випадку зі словом «відсутність» схильний з вами погодитися.Усезнайко писав:Тоді нехай самі вчать українську мову, а потім рачать. Слово відсутній відноситься лише до живих осіб, а існує — це є в дійсності. Тобто вони не мають рації. Я категорично з ними не згідний. Не забувайте, як українською заміняється активний дієприкметник — існуючий? Так, дійсний, а не той, що є.
Але до чого тут «дійсний»? Активний дієприкметник «існуючий» має замінюватися, залежно від контексту, на чинний, заведений, теперішній, нинішній, наявний, сучасний, сьогоднішній тощо, але аж ніяк не дійсний. Бо дійсний в українській мові має два значення: 1) який насправді існує або існував; реальний, справжній, правдивий, достеменний. Наприклад: дійсне число, дійсний ринок. «Ватя неначе прокинулась од своїх дум і примітила дійсне (= справжнє, реальне) сільське своє життя, дійсні свої обставини» (І. Нечуй-Левицький), «Скільки дійсних (= правдивих, реальних) випадків і казок, і кривавих легенд було розказано цієї ночі попід тинами» (А. Головко); 2) який має законні повноваження, правомочний, повноважний. Наприклад: дійсна військова служба, дійсний член наукового закладу «Прийшло повідомлення, що його обрано дійсним членом Російського Географічного Товариства» (З. Тулуб).
Чому? Приміром, дійсні правила інколи те ж саме, що чинні правила.Анатолій писав:, але аж ніяк не дійсний.
І чим це не той же існуючий, про який я писав?Анатолій писав: 1) який насправді існує або існував
Ви ліпше почитайте визначення слова існувати у словнику. За логікою шановної Катерини, перше визначення неправильне. Інколи, можливо чули, подейкують: «Я не живу, а існую». Я чудово розумію, що пані Катерина мала на увазі, але словник не буде фіксувати всі варіанти. Бо, приміром, речення «глечик існує на столі» — зовсім не відповідає реаліями, і таки так, ніхто так не вимовлятиме, проте в російській мові теж же. Тому я й проти.
Щодо нематеріальних реалій. Які, власне, вона й мала на увазі. То це має рацію. Бо уявне, не завжди дійсне, воно надто умовне. Щодо ліків вона не має рацію. Бо ліки можуть існувати, але можуть і не бути. Тобто ліки існують, але їх немає. Відчуваєте різницю? Це, по-друге, чому я їй раджу повчити українську мову, а потім надавати поради. Нічого не подумайте, я не пишу, що вона взагалі нічого не знає, втім однаково знає недостатньо, щоб обґрунтовувати подібне.
Дійсний — який насправді існує чи існував, а не просто існує чи існував. Різниця все ж є.
Щодо живих істот та нематеріальних понять наші думки повністю збігіються. Хотілося б почути думки інших про конкретні, але неживі речі. Чи можна з ними вживати слово «існувати».
Щодо живих істот та нематеріальних понять наші думки повністю збігіються. Хотілося б почути думки інших про конкретні, але неживі речі. Чи можна з ними вживати слово «існувати».
Матеріальні речі, та живі істоти включно, не можуть існувати не в дійсності чи не насправді. Тонка суть логіки саме в цьому.Анатолій писав:Дійсний — який насправді існує чи існував, а не просто існує чи існував. Різниця все ж є.
Ну, чому ж матеріальні речі й живі істоти мають обов’язково бути в дійсності чи, іншими словами, насправді? Дракон або пташка фенікс — живі істоти, але вони аж ніяк не є дійсними (= справжніми).Усезнайко писав:Матеріальні речі, та живі істоти включно, не можуть існувати не в дійсності чи не насправді. Тонка суть логіки саме в цьому.Анатолій писав:Дійсний — який насправді існує чи існував, а не просто існує чи існував. Різниця все ж є.
У межах книжки дійсні через ряд фізіологічних рис, які мають передавати життєвість цих створінь для читача. Через те, що динозаврів не існує вже, Ви ж не пишете, що вони уявні, вірно?Анатолій писав:Дракон або пташка фенікс — живі істоти, але вони аж ніяк не є дійсними (= справжніми).