Здоровила
Здоровила
Здоровила — разг.-сниж. здоровань, здоров’як, здоров’яга, здоровило, здоровко, здоровуля.
Десь я бачив такого чи, здається, читав про такого здорованя, старого козарлюгу, що й кінь під ним вгинається (І. Нечуй-Левицький).
Широкоплечий, красивий здоров'як вправно відкидав лівою рукою волосся, не вгаваючи говорив (П. Кочура).
Дивлюсь на синів — і чудно мені: та невже оці здоров'яги плечисті і є ті самі жабенята, котрі борсались у ночвах, рачкували по хаті (І. Муратов).
Цей здоровило, що мало не проривав рукавів піджака опуклостями атлетичних біцепсів, міг би бути шахтарем, вантажником (І. Кулик).
— Що ти йому зробиш, такому здоровкові? (Панас Мирний).
Десь я бачив такого чи, здається, читав про такого здорованя, старого козарлюгу, що й кінь під ним вгинається (І. Нечуй-Левицький).
Широкоплечий, красивий здоров'як вправно відкидав лівою рукою волосся, не вгаваючи говорив (П. Кочура).
Дивлюсь на синів — і чудно мені: та невже оці здоров'яги плечисті і є ті самі жабенята, котрі борсались у ночвах, рачкували по хаті (І. Муратов).
Цей здоровило, що мало не проривав рукавів піджака опуклостями атлетичних біцепсів, міг би бути шахтарем, вантажником (І. Кулик).
— Що ти йому зробиш, такому здоровкові? (Панас Мирний).
Re: Здоровила
опрацював
Подивіться ось цю статтюhttp://www.lib.ua-ru.net/inode/3200.html. Там, зокрема, пишеться про «іменники, що вказують на зріст людини», і «найуживанішими з-поміж них є іменники здоровань, здоров’як, здоров’яга та здоровило». Тому я й запропонував подавати синонімічний ряд саме в такому порядку.
Щодо слів здорова́й, здоровега. Можете надати джерела, де вжито ці слова? (Крім Словників on-line.
) І чому здоровуля лише про жінок?
Щодо слів здорова́й, здоровега. Можете надати джерела, де вжито ці слова? (Крім Словників on-line.

взяті з Академічного словника. Це критерій. Взірцем для укладання народного словничка є академічний. Жайворонок, Караванський та інші словники, дисертації, книжки - допоміжні. Окремо стоїть словник Виргана - Пилинської (якщо порівняти його зміст і зміст академічного, то буде зрозуміло чому). Основним є питомість. У Жайворонка непоганий словник Ним варто користуватися), але там вистачає ще слів, які не вписуються в "питомість", хоча, мушу сказати, він просунувся до "питомості" значно далі, ніж інші словникарі від Ін-ту мовознавства. Караванський деколи передає куті меду.
Я, чесно кажучи, не бачу суттєвої різниці в послідовності синонімів. хоча якщо вкажете на різницю між здоровилом і здоров'якою чи здоровегою, то поправлю.
Чому здоровуля жіночого: зробіть пошук *уля і подивіться на слова.
Я, чесно кажучи, не бачу суттєвої різниці в послідовності синонімів. хоча якщо вкажете на різницю між здоровилом і здоров'якою чи здоровегою, то поправлю.
Чому здоровуля жіночого: зробіть пошук *уля і подивіться на слова.
Іншими словами, не можна про чоловіка сказати «здоровуля»?Кувалда писав:Чому здоровуля жіночого: зробіть пошук *уля і подивіться на слова.
АС такого не фіксує. щодо чоловіка (хлопчика), то хіба в зменш.-пестл. значенні
Я розумію так: про жінку аж ніяк не можна сказати «здоровань» чи «здоровай», а лише «здоровуля», але й про чоловіка теж можна сказати «здороруля». А так, як тепер написано в статті, зрозуміло, що «здоровля» — тільки стосовно жінок.
і правильно написано. перші стосуються насмперед чоловіків, здоровуля - жінки. Хоча й жінку можна назвати здоровега, і чоловіка (у вказаному вже сенсі) здоровуля. погануля - це стосується жінки, але нічого не заважає назвати так чоловіка, якщо дуже вже хочеться, не кажучи про дитину (тут незалежно від статті). В чому проблема?
Ну, може й так, вам видніше. Хоч щодо слова «здоровай» у мене й досі залишаються сумніви, що його варто подавати. Надто вже воно рідковживане, якщо не сказати більше. Якби було хоча б два приклади з літератури, де його вжито, то можна було б залишати. А так, як на мене, суто розмовний локалізм, хоч і створений за законами української мови. Може хоч з позначкою рідко його подати. Бо й справді такого слова нині не чути.
можна подумати, що "здоровило" Ви часто чуєте. за останні 10 років було таке?