Зажарка

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Анатолій
Повідомлень: 4409
З нами з: Чет червня 18, 2009 4:16 pm

Зажарка

Повідомлення Анатолій »

Засмажка (запражка, пасеровка) — овочі, коріння, гриби, борошно, обсмажені на жирі при температурі 120—130°С. Використовується в українській кулінарії для приготування різноманітних страв; для покращення смакових якостей супів, інших страв, підлив та соусів.

Джерело: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0% ... 0%BA%D0%B0.

-----------------------------------------------------------------------

Засмажка — Те, що додається до страви для поліпшення її смаку, запаху і т. ін.; заправка, приправка.

Джерело: Новий тлумачний словник української мови (видавництво «Аконіт»).

-----------------------------------------------------------------------

Як на мене термін «засмажка» дещо штучний, такий собі прямий переклад з російської.
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5587
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Зажарка

Повідомлення Кувалда »

та хтозна хто в кого скалькував ;). принаймні в АС є. я вже зрозумів що цим "новим тлумачним" користуватися не варто :D навіть не заправа, а заправка. молодці. а "вуз" там є?
Анатолій
Повідомлень: 4409
З нами з: Чет червня 18, 2009 4:16 pm

Re: Зажарка

Повідомлення Анатолій »

Кувалда писав:та хтозна хто в кого скалькував ;). принаймні в АС є. я вже зрозумів що цим "новим тлумачним" користуватися не варто :D навіть не заправа, а заправка. молодці. а "вуз" там є?
Ну, якщо невідомо, хто в кого скалькував, то, може, спочаску треба дізнатися. Якщо вони в нас, то хай би й було.

В АС то є, але з поясненнями: пережаренный с мукой для заправки кушанья, пережар. мука на жиру, жир, пережаренный с мукой. Чи завжди в «зажарках» (а отже, й у «засмажках») є борошно?

Засмажка можна, а заправка ні?
Анатолій
Повідомлень: 4409
З нами з: Чет червня 18, 2009 4:16 pm

Re: Зажарка

Повідомлення Анатолій »

Приклад з АС: Да все коли́-б смачне́ньке, да коли́-б сальця́ бі́льше, при́смажку до́бру зроби́ли (Г. Барв.)

То, може, краще присмажка?
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5587
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Зажарка

Повідомлення Кувалда »

та можна і заправка, але тоді треба було б згадати насамперед заправу, а її в цитованому словнику щось я не помітив. засмажка - українське слово. нічого не заважає розширити його значення
Анатолій
Повідомлень: 4409
З нами з: Чет червня 18, 2009 4:16 pm

Re: Зажарка

Повідомлення Анатолій »

Одна річ — можна, а інша — а чи треба. Може, треба, перш за все шукати відповідники в класичній літературі та кулінарних книжках 19 — поч. 20 ст. ст.? Принаймні я би остаточно не закривав статтю як остаточну. ;)
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5587
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Зажарка

Повідомлення Кувалда »

треба, бо засмажка вужче поняття за приправу. і так само як є приправа і заправа (рівноцінні), так будуть присмажка і засмажка (теж не відчуваю якоїсь різниці).
тут жодна стаття не закрита остаточно. словник відкритий за означенням ;) . якщо знайдеться знавець кулінарних термінів і, крім того, мови, то стаття буде уточнена. а поки засмажка норм не порушує. присмажку додав. зажарку залишив - дуже поширена, корінь український, і взагалі норм не порушує.
Анатолій
Повідомлень: 4409
З нами з: Чет червня 18, 2009 4:16 pm

Re: Зажарка

Повідомлення Анатолій »

А як щодо слова «зашкварка» — запрвлене з салом?
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5587
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Зажарка

Повідомлення Кувалда »

саме по собі слово норм не порушує, але не додає нового змісту порівняно зі шкваркою. борщ заправлений шкварками. але, якщо дасьте приклад літературний, то можна буде додати.
Анатолій
Повідомлень: 4409
З нами з: Чет червня 18, 2009 4:16 pm

Re: Зажарка

Повідомлення Анатолій »

Кувалда писав:саме по собі слово норм не порушує, але не додає нового змісту порівняно зі шкваркою. борщ заправлений шкварками. але, якщо дасьте приклад літературний, то можна буде додати.
Поки що, все що вдалося знайти: «Злизують з ніг твоїх шкіру, // Шумлять у волоссі твоїм язикато, // Як гримучі грифони, дихають дзвінко, // Кардамонними випарами, // М’ясними зашкварками, хлібними крихтами, // Неціловані юнки ними пашать // З долин міжніжжя-міжгір’я, // Язикато, язикато, язикато…» http://www.maysterni.com/publication.php?id=16493
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”