Книжка перекладена у понад 40 країнах, Гонкурівська премія за 1984 р. Книжка про кохання. Фанні Ардан: "Дюрас учить нас, що головна історія будь-якого життя – любов. І якщо вам видається важливішим щось інше – це означає, що ви вже вмерли". Важко щось додати

Добротний переклад, добротна мова. Чинний правопис, але послідовне "ґ" в українських відповідниках оригінальних слів з "g": як у власних назвах (Меконґ, Сайґон, Венлонґ, Вінглоґ), так і у загальних (ґрандіозних, уґандійця, ґіацинтів, бунґало, сиґарету/сигарету, ґравюра, елеґантністю, ґанґстер, еміґрантів).
Плюси
Є рідкі слова: намарно, занадтого, справусями
Дотримано називного відмінка у складеному присудку: ми були білі; тоді і мати, і брати були ще живі тощо.
Мінуси
Плутання "зараз" і "тепер": як на мене, зараз ви вродливіша – тепер; я пам’ятаю її грацію, зараз уже пізно, щоб це забути тощо
"радше" замість "швидше/точніше": Він давав мало інформації, радше свої судження
не завжди дотримано чергування "в" і "у": інші, у ньому; житті усе; навіть в ученості; люди усе ще тощо
не завжди дотримано чергування "і", "й", "та": синові і обділила; швартові і повернулися; пещені і обціловувані тощо
Активні дієприкметники: захоплюючу книжку – захопливу; вічно волаюча в пустелі – кричуща; На тротуарі – мігруючий туди-сюди натовп, повільний і жвавий водночас – На тротуарі туди-сюди ходячий натовп…; На тротуарі ходить туди-сюди натовп, повільно і жваво водночас тощо; всепоглинаючу упевненість – всепоглинальну/всепоглинущу; його лякаюча тілесна чуттєвість – лячна/застрашлива; під сяючим у корабельних вогнях небом – сяйним; кудкудакаючим, дивовижним пташинним сміхом – кудкудакливим; схожість була просто вражаюча – разюча; найзахоплюючішою пригодою – найзахопливішою
траснути дверима – тряснути
жодних втрат, жодних подій – жодної
страви замовлялися у найкращих – замовляли
"от кутюр"?
древніми морськими шляхами – (старо)давніми
Росіянізми
прийшло в голову – впало
уцінених речей – здешевлених
обезнадієну – позбавлену надії, зневірену
плісировані сукні – плісовані
прийняв душ
приватному особняку