Исключение
Исключение
Метод исключения, методом исключения — ???
Re: Исключение
Метод виключення, методом виключення.
Можна й "вилучення", але не бачу чим це краще за усталене "виключення".
Можна й "вилучення", але не бачу чим це краще за усталене "виключення".
Метод винятку теж може бути, але гадаю це дещо инше
.
Виключення (вилучення) - це процес. Метод виключення - метод, що полягає в поступовому виключенні (процес) об'єктів (елементів) з певної сукупности, допоки не лишиться той (ті), що відповідає певним умовам. Виняток - це об'єкт певної сукупности, що має якісь особливості, які вирізняють його з-поміж решти об'єктів цієї сукупности (виняток з правила). Тож метод винятку - це щось таке, що ґрунтується на використанні цих особливостей.
Виключення (вилучення) - це процес. Метод виключення - метод, що полягає в поступовому виключенні (процес) об'єктів (елементів) з певної сукупности, допоки не лишиться той (ті), що відповідає певним умовам. Виняток - це об'єкт певної сукупности, що має якісь особливості, які вирізняють його з-поміж решти об'єктів цієї сукупности (виняток з правила). Тож метод винятку - це щось таке, що ґрунтується на використанні цих особливостей.
метод винятку — це рос., напевне, метод исключительности 
-
Наталя
Виключення для мене - справжній кацапізм.
Хоча вам видніше. )
Виняток — виключення
Виняток — відхилення від звичайного, від загального правила. “Винятки, очевидячки, минаємо” (Михайло Коцюбинський). Без винятку — не виключаючи нікого, нічого. За винятком — виключаючи кого-, що-небудь; крім когось, чогось. “Усі, за винятком Бойчука, здивовано дивилися на свого шкіпера” (Микола Трублаїні). У російського прикметника исключительный український відповідник винятковий — “який нечасто трапляється, особливий, надзвичайний”. Уживається зі словами випадок, талант, здібності, пам’ять, причина, точність, ситуація, мужність, умови тощо.
Прислівник винятково також слід застосовувати в значенні “надзвичайно, дуже; не так, як усі”. Винятково обдарована людина.
Іноді замість виняток помилково ставлять виключення — іменник, утворений від дієслова виключати. “Виключення з інституту засмутило не так недисциплінованого студента, як його батьків”. Виключення зі списку, з депутатської фракції, з товариства. Прикметник виключний передає зміст “такий, що поширюється лише на один предмет”. Виключне право. Треба вживати виняткові обставини, виняткова гостинність, виняткові заходи, а не виключні обставини і т. ін.
Те саме стосується і прислівника виключно. Він доречний у тому разі, коли виступає в значенні “тільки, лише”. Виключно для тебе. А ось, наприклад, у фразах “Обставина, що має виключно велику вагу”, “Виключно важливий факт” це слово доцільно замінити на винятково.
Метод відкидання. Бо відкидають варіант за варіантом. Вилучення вже стосується якогось списку. Для чіткості: відкидають з переліку, а вилучають зі списку.
Метод исключительности — метод винятковості. Метод винятку не відбиває змісту самого методу.
Метод исключительности — метод винятковості. Метод винятку не відбиває змісту самого методу.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
Не переконливо, п. Усезнайку, хоча можна і метод відкидання - звучить нормально. Але в чому різниця між переліком і списком? В мірі формалізації, чи в чому? А якщо зробити список варіянтів, тоді можна вилучати?
з АС:
Пе́речень чего – пере́лік, ви́лік, реє́стр, спис (чому́ и чого́). [Реє́стр кни́гам у біблюте́ці. Пере́лік надруко́ваних праць].
От з Переліку надрукованих праць можна вилучати (виключати) те, що туди потрапило помилково?
З СУМа:
СПИСОК, ску, ч.
1. Письмовий перелік кого-, чого-небудь. Пани зраділи, і зразу пішли писатись уставні грамоти та списки. Хто йшов на викуп. Хто зоставався на оброці (Панас Мирний, IV, 1955, 204); Прошу., подати мені список книжок, які мають перекладатися (Михайло Коцюбинський, III, 1956, 123); Шляхтичів карали безчестям. їх., записували до ганебних списків, щоб позбавити їх на наступному соймі шляхетства і честі (Зінаїда Тулуб, Людолови, II, 1957, 551); До школи повалила малеча, якої навіть у вчительських списках не було (Михайло Стельмах, II, 1962, 100); Роздавали [зброю] по списку, записуючи номери (Олесь Гончар, Людина.., 1960, 77);
// Число, склад кого-, чого-небудь. Гіперболічний елемент., не суперечить реалістичному мистецтву, а в його складовою частиною, — інакше нам довелося б викреслити із списку реалістів Міцкевича, Гоголя, Щедріна, Маяковського (Максим Рильський, IX, 1962, 230). Титульний список див. титульний; Чорні списки див. чорний.
2. Документ, який містить перелік певних відомостей. Трудовий список.
▲ Послужний список див. послужний; Формулярний список див. формулярний.
3. Рукописна копія чого-небудь. Я не бачив і не знаю, чи в у вас справдешній список переробленого в думу « Слова» (Панас Мирний, V, 1955, 427); Вірш «Я не нездужаю, нівроку...» [Т. Шевченка] не призначався до друку й поширювався у списках (Життя і тв. Т. Г. Шевченка, 1959, 510).
ПЕРЕЛІК, у, ч.
1. Дія за значенням перелічувати, перелічити.
2. Перераховування якихось предметів або осіб. Учні обмежуються [на иолітінформації] коротким переліком подій політичного життя і все.. Треба зробити це якось по-новому, цікавіше (Олесь Донченко, V, 1957, 392);
// Список, опис з перерахуванням яких-небудь осіб або предметів. Семен Федорович дістав із залізного ящика, що заміняв йому сейф, велику папку.. На папці був наклеєний папірець з переліком документів (Микола Зарудний, На., світі, 1967, 121); На першій пожовклій сторінці стояло: «Перелік творів художньої літератури, які повинна прочитати в першу голову кожна порядна людина» (Іван І. Волошин, Місячне срібло, 1961, 156).
Може я чогось не розумію, але принципової різниці між переліком і списком не бачу. Для чіткості: перелік і список можуть часом виступати як речі тотожні, а можуть різнитися (список - письмовий перелік, але насправді перелік може бути письмовим, а список - не бути (перен. значення)).
P.S. Не мавши повного списку варіянтів, методом виключення важко (майже неможливо) отримати шуканий вислід.
з АС:
Пе́речень чего – пере́лік, ви́лік, реє́стр, спис (чому́ и чого́). [Реє́стр кни́гам у біблюте́ці. Пере́лік надруко́ваних праць].
От з Переліку надрукованих праць можна вилучати (виключати) те, що туди потрапило помилково?
З СУМа:
СПИСОК, ску, ч.
1. Письмовий перелік кого-, чого-небудь. Пани зраділи, і зразу пішли писатись уставні грамоти та списки. Хто йшов на викуп. Хто зоставався на оброці (Панас Мирний, IV, 1955, 204); Прошу., подати мені список книжок, які мають перекладатися (Михайло Коцюбинський, III, 1956, 123); Шляхтичів карали безчестям. їх., записували до ганебних списків, щоб позбавити їх на наступному соймі шляхетства і честі (Зінаїда Тулуб, Людолови, II, 1957, 551); До школи повалила малеча, якої навіть у вчительських списках не було (Михайло Стельмах, II, 1962, 100); Роздавали [зброю] по списку, записуючи номери (Олесь Гончар, Людина.., 1960, 77);
// Число, склад кого-, чого-небудь. Гіперболічний елемент., не суперечить реалістичному мистецтву, а в його складовою частиною, — інакше нам довелося б викреслити із списку реалістів Міцкевича, Гоголя, Щедріна, Маяковського (Максим Рильський, IX, 1962, 230). Титульний список див. титульний; Чорні списки див. чорний.
2. Документ, який містить перелік певних відомостей. Трудовий список.
▲ Послужний список див. послужний; Формулярний список див. формулярний.
3. Рукописна копія чого-небудь. Я не бачив і не знаю, чи в у вас справдешній список переробленого в думу « Слова» (Панас Мирний, V, 1955, 427); Вірш «Я не нездужаю, нівроку...» [Т. Шевченка] не призначався до друку й поширювався у списках (Життя і тв. Т. Г. Шевченка, 1959, 510).
ПЕРЕЛІК, у, ч.
1. Дія за значенням перелічувати, перелічити.
2. Перераховування якихось предметів або осіб. Учні обмежуються [на иолітінформації] коротким переліком подій політичного життя і все.. Треба зробити це якось по-новому, цікавіше (Олесь Донченко, V, 1957, 392);
// Список, опис з перерахуванням яких-небудь осіб або предметів. Семен Федорович дістав із залізного ящика, що заміняв йому сейф, велику папку.. На папці був наклеєний папірець з переліком документів (Микола Зарудний, На., світі, 1967, 121); На першій пожовклій сторінці стояло: «Перелік творів художньої літератури, які повинна прочитати в першу голову кожна порядна людина» (Іван І. Волошин, Місячне срібло, 1961, 156).
Може я чогось не розумію, але принципової різниці між переліком і списком не бачу. Для чіткості: перелік і список можуть часом виступати як речі тотожні, а можуть різнитися (список - письмовий перелік, але насправді перелік може бути письмовим, а список - не бути (перен. значення)).
P.S. Не мавши повного списку варіянтів, методом виключення важко (майже неможливо) отримати шуканий вислід.
Я не мав наміру розрізнити перелік і список. Це лише приклад для кращого сприйняття. Бо список узято з писати (на папері), а перелік — лічити (в умі), згодом вони ототожнились, звісно. Гадаю, далі перемовлятись у цей бік не має змісту. Повернемось же до исключения.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
Добре. Вертаймося
Отже, на мою думку, можливі варіянти:
метод(а) виключення, метод(а) вилучення і метод(а) відкидання.
Усталеним видається вживання саме першого варіянту (якщо я помиляюся, наведіть, будьте ласкаві, джерела), тому потрібні вагомі підстави, аби його відкинути. Досі я таких підстав не побачив, тож обстоюю варіянт "метод(а) виключення".
Отже, на мою думку, можливі варіянти:
метод(а) виключення, метод(а) вилучення і метод(а) відкидання.
Усталеним видається вживання саме першого варіянту (якщо я помиляюся, наведіть, будьте ласкаві, джерела), тому потрібні вагомі підстави, аби його відкинути. Досі я таких підстав не побачив, тож обстоюю варіянт "метод(а) виключення".
Востаннє редагувалось Чет березня 29, 2012 12:19 am користувачем Ксандер, всього редагувалось 1 раз.