Подпол

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Відповісти
Andriy
Адміністратор сайту

Подпол

Повідомлення Andriy »

Помещение, пространство под полом.
Высота подвалов более двух метров, при меньшей высоте пространство называется техническим подполом и фактически уже не является помещением
«підвал, напівпідвал, підмур’я» схоже не підходять
низький підвал?
Ксандер

Re: Подпол

Повідомлення Ксандер »

Підпілля, запілля

Словник Ожегова подає, що "подпол" - це те ж саме, що "подполье" в значенні 1 (себто в прямому значенні).
Читаємо СУМ-11:
ПІДПІЛЛЯ, я, с.
1. Місце, простір у приміщенні нід підлогою. З'єднувати підпілля і пустоти міжповерхового перекриття з зольником печі не дозволяється (Довідник сільського будівельника, 1956, 459);
// Місце під підлогою, де потай від сторонніх ховають що-небудь. В його квартирі з'явилося підпілля, де переховувалися закуплені цінності (Микола Руденко, Вітер.., 1958, 93).
ЗАПІЛЛЯ, я, с, рідко. Те саме, що підпілля.
Гадаю, це саме воно і є.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

підпілля - це місце під "нарами" - укр. "піл".
"підпілля" в переносному сенсі - росіянізм.
Запі́лля – 1) полы; 2) тыл. АС, правда, ще подає як відповідник до "заполья" (але це теж далеко). Тому запілля не надто підійде.

чи підійде на позначення місця під підлогою підпілля (росіянізм) :roll: не дуже. в українській нема полу як підлоги, переносне ж "підпілля" можна трактувать не як те, що під підлогою, а як те, що під полою :lol: або під полом (нарами). ;) Але чи є український відповідник, чи брати росіянізм (у нас він буде безсенсовий/безглуздий, але не порушує формально норм) - от в чім вопріс :roll:
Ксандер

Повідомлення Ксандер »

Я так думаю, що це певне розширення значення від підпілля як місця під полом (нарами) за браком останнього в сучасній хаті :) . На відміну від досить великого погреба чи льоху - це невеличке "приміщення" під підлогою, що за своїм призначенням цілком збігається із місцем під полом (низькими нарами). Тому я б не сказав, що слово те безглузде чи безсенсове. Чи брати його, чи шукати иншого - це звісно питання. Просто зауважую, що саме воно зазначене в СУМі. Чи ж не пов'язаний російський "пол" з нашим - теж те ще етимологічне питання. Особисто я припустив би, що слово "підпілля" на означення місця під підлогою походить одночасно й від нашого підпілля (що під полом) і від російського "подполья".
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

Під час Чортківської офензиви з метою "як найскорійшого використання всіх народніх та господарських сил" українське командування вирішило розділити підконтрольну територію на "Запілля" (політичні повіти Чортків, Гусятин, Борщів та Заліщики) та етапну область (Етап) що охоплювала район між кордоном запілля і фронтом. Запілля визначалося як головна база для постачання армії. На чолі запілля мав стояти командант (командир) на правах команданта самостійного (окремого) корпусу (ЦДАВО України. – Ф. 2192, оп. 1, спр. 1, арк. 2-2 зв).

Отже, запілля - тил.
Запілля - місце за полем ( в розумінні тилу - за полем бою), як заріччя - за річкою, залісся - за лісом, Засулля - за Сулою, Задесення - за Десною...

Не дуже зрозуміло, як ЗАпілля може бути ПІДпіллям (незалежно від того, що написано в тому чи іншому словнику). Адже ЗА чимось і ПІД чимось - це різні місця).
Як в анекдоті щодо НЄЗАБАРОМ - ЕТО ЧТО - ПОД БАРОМ, НАД БАРОМ, СБОКУ БАРА?
Тобто й тут чітко видно, що ЗА - це таки не ПІД.
Ксандер

Повідомлення Ксандер »

Пане Краєзнавцю, наведений Вами приклад питань не викликає. Вжиток слова запілля як тилу принаймні мені цілком очевидний. Запілля в значенні "підпілля" як місця в хаті ніби десь бачив в західноукраїнських текстах, але сперечатися не буду - може й помилився, а може автор його неправильно вжив. Таке теж буває.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

"На відміну від досить великого погреба чи льоху - це невеличке "приміщення" під підлогою, що за своїм призначенням цілком збігається із місцем під полом (низькими нарами). Тому я б не сказав, що слово те безглузде чи безсенсове".
Добра спроба, Ксандере ;) , але "місце під підлогою", це не "місце під полом/нарамы" 8-) Проблема, як на мене залишається. Додано
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”