Конкурс-2

Відповісти
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Конкурс-2

Повідомлення Кувалда »

:( Пані та панове!
Переходимо до організації конкурсу-спільноперакладу (далі - спільнопер :mrgreen: ).
Основна ідея – перекласти спільними зусиллями охочих перекладачів наукову-популярну книжку. Книжку мають вибрати перекладачі з десяти запропонованих (якщо не домовляться між собою, тоді виберу я ;) ). Кожен перекладач бере по розділу (хто раніше заявить претензію на розділ – той його й перекладає). Якщо охочих буде більше, ніж кількість розділів – можна кооперуватися. В ідеальному випадку – має бути перекладена книжка цілком.
Журі розставить учасників за якістю перекладу. Три літри меду отримає переможець. Розподіл грошової винагороди (1000 гривень) – чи все переможцю, чи залежно від місця в конкурсі тощо. В процесі обговорення виробимо правила детальніше. Щодо додаткових коштів – вносьте пропозиції. Також попрошу звернути увагу на пропозиції Андрія та Олесі.
Перший етап – складання списку 10 книжок-претендентів (на переклад). Бажано, щоб оригінали книжок були в інтернеті (у вільному доступі). Стосовно авторських прав – було б найкраще, звісно, переклад видати (це залежатиме від зусиль перекладачів тощо) і розв’язати це питання однозначно. А поки перебуватимемо в "непевній" зоні. Комерції на перекладі сайт не робитиме.

СПИСОК книжок, з яких тре’ вибрати одну

1. Stephen Hawking. A Brief History of Time. From the Big Bang to Black Holes.
Знаменита книжка англійського фізика, космолога (мабуть, найвідомішого на сьогодні). Перше видання вийшло 1988 року, відтоді понад 20 перевидань англійською. Книжка перебувала у списку бестселерів "Sunday Times" понад чотири роки :!: , потрапила в List of best-selling books (певно, єдина науково-популярна книжка в цьому списку – продано понад 10 млн. примірників) і т.д. Є багато перекладів, фільми тощо. Українською мовою нема :(.
Почитати книжку можна тут.
Декілька зауваг. Попри всю свою знаменитість, книжка трохи заскладна (є і цікавіші книжки на цю тематику ;) ). Врешті, пізніше (2005 р.) Стівен Гокінг разом з Леонардом Млодіновим написали полегшений варіянт "A Briefer History of Time". Але книжка цілком посильна і не для фізиків (без формул :mrgreen: ). Газета "The Telegraph" склала список "50 книг, які ви маєте встигнути прочитати за своє життя!". Є там і книжка Гокінга з коментарем: "Ні, ви напевно її ще не читали" :D . Тепер випала нагода ;)
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Конкурс-2

Повідомлення Кувалда »

2. George Musser. The Complete Idiot’s Guide to String Theory.
Автор – старший редактор найвідомішого науково-популярного журналу "Scientific American". Численні статті його потрапляли в The Best American Science Writing і The Best American Science & Nature Writing anthologies. Має купу нагород. Та й назва книжки дуже приваблива 8-) . Книжка тут. Про теорію струн чули, мабуть, усі, тому більше не писатиму.
3. Bill Bryson. A Short History of Nearly Everything.
Один з найвідоміших авторів нехудожніх книжок (і найпродаваніших). Пише лише бестселери :mrgreen: . Книжка дуже доступна. Премія Королівського товариства за найкращу англомовну науково-популярну книжку року (2004), і премія Декарта в галузі наукової комунікації (2005; здається, досі єдина така книжка). Є в інтернеті. Є в інтернеті. 560 сторінок, 30 розіділів. Товстувата ;) .
Людмила
Повідомлень: 8
З нами з: Нед квітня 21, 2013 6:41 pm

Re: Конкурс-2

Повідомлення Людмила »

Готова взяти участь в проекті.
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Конкурс-2

Повідомлення Кувалда »

4. Jim Holt . Why Does the World Exist?: An Existential Detective Story. 320 сторінок.
Зачепивши «найтемніше питання філософії», Джим Голт досліджує найбільшу метафізичну містерію всіх часів: чому щось є замість того, щоб не бути? Книжка, що в одну мить стала бестселером, захоплює уяву як критиків, так і читачів, намагаючись відстежити наші найсвіжіші спроби збагнути походження всесвіту. Голт узяв на себе роль космологічного детектива, що подорожує планетою й бере інтерв’ю у видатних науковців, філософів та письменників «порівнюючи одну теорію з іншою» (Джеремі Бернштайн, «Вол Стріт Джоурнал»).
2012 New York Times Top 10 Book of the Year.
15 розділів і передмова з післямовою – як розділ.
5. John C. Lennox. God's Undertaker: Has Science Buried God?. 224 сторінки.
Автор – професор математики та філософії науки Оксфордського університету, захисник християнської віри. Відомий також завдяки публічним дебатам з Річардом Докінзом та іншими відомими атеїстами. Українською виходив тритомник (у співавторстві з Гудінгом) Людина та її світогляд. Для чого ми живемо і яке наше місце у світі.
12 розділів і передмова з післямовою – як розділ.
Анатолій
Повідомлень: 4697
З нами з: Чет червня 18, 2009 4:16 pm

Re: Конкурс-2

Повідомлення Анатолій »

Кувалда писав: 15 розділів і 10 розділів і передмова з післямовою – як розділ.
То скільки там розділів: 10 чи 15? :)
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Конкурс-2

Повідомлення Кувалда »

6. Nicholas Carr. The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains. 280 сторінок. Вже знайомий нам Кар, автор есею, запропонованого для Конкурсу-1. Власне, як впливає на наші мізки інтернет. Книжка – фіналіст Пулітцерівської премії (2011 р.) серед нехудожніх. 10 розділів і передмова з післямовою – як розділ.
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Конкурс-2

Повідомлення Кувалда »

7. Lisa Randall. Knocking on Heaven's Door: How Physics and Scientific Thinking Illuminate the Universe and the Modern World. 480 сторінок.
Авторка – перша жінка в штаті фізичного факультету Прінстонського університету і перша жінка фізик-теоретик в штаті Масачусетського технологічного інституту і Гарвардського університету. Першу її науково-популярну книжку "Warped Passages : Unraveling the Universe's Hidden Dimensions" New York Times' внесла у список "100 notable books of 2005". У 2007-му внесена "Time magazine" до "100 Most Influential People" (Time 100) в номінації "науковці і мислителі". Написала лібрето опери. Одним словом, вельми здібна 8-) .
Зміст книжки: останні події в фізиці, колайдер, темна матерія і загалом роль науки.
22 розділи і вступ з післямовою – як розділ.
Вуодімєж
Повідомлень: 12
З нами з: Чет квітня 18, 2013 5:43 pm

Re: Конкурс-2

Повідомлення Вуодімєж »

Скільки часу ми маємо, щоб обрати одну з книжок? Просто, мені не всі вони відомі, тому хотілося б спершу прочитати. :ugeek:
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Конкурс-2

Повідомлення Кувалда »

дивно, я думав, що про це написав, а виявилося - ні :lol: До 1 травня - складання списку. Вибір книжки учасниками проєкту - до 16 травня. До 1 червня - розбирання розділів. Бажано, щоб терміни проведення встановили учасники. Я б дав на переклад 2 місяці та 1 місяць - журі.
Кувалда
Редактор
Повідомлень: 5809
З нами з: Сер травня 27, 2009 8:33 pm

Re: Конкурс-2

Повідомлення Кувалда »

8. Daniel Kahnemen. Thinking, Fast and Slow. 512 сторінок.
Один із найбільших бестселерів за версією «Нью-Йорк Таймз», нагорода «Найкраща книга» у 2012 році від Національної академії наук; вибрана «Нью-Йорк Таймз» до переліку найкращих книжок 2011 року; одна з найкращих книжок 2011 року за версією «Глоуб енд Мейл»; одна з книжок 2011 року за версією «Зи Економіст»; одна з найкращих нехудожніх книжок 2011 року за версією «Вол Стріт Джоурнал».
У книжці «Мислення: швидке і повільне» Денієл Канемен, відомий психолог та володар Нобелівської премії з економіки [єдиний серед психологів], проводить революційну екскурсію мисленням і пояснює, як працюють дві його системи. Перша система – швидка, інтуїтивна та емоційна. Друга – повільніша, але й логічніша. Вплив занадто великої впевненості у корпоративних стратегіях, складність передбачити, що принесе нам щастя у майбутньому, неймовірних ефект когнітивних упереджень на все: від гри на фондовій біржі до планування відпустки – все це можна зрозуміти, збагнувши, як дві системи формують наші судження та рішення. Запрошуючи читача до бесіди про те, як ми думаємо, Канемен показує, де ми можемо довіряти інтуїції, а де – ні, і як нам скористатися перевагами повільного мислення. Він також пропонує практичні поради, як використовувати різноманітні техніки для захисту від мисленнєвих заминок, що часто створюють нам життєві труднощі.
38 розділів і вступ та висновки – як окремі розділи.
Відповісти

Повернутись до “Конкурси, проєкти, ідеї...”