Доброго дня!
Прошу допомогти мені, як правильно писати - у тексті "у Великому конференцзалі АН УРСР".
Дякую за допомогу
Як правильно: конференц зал, конференцзал чи конференц-зал?
Модератор: Анатолій
Re: Як правильно: конференц зал, конференцзал чи конференц-з
Тут є проблема. За совка, написання запозичених слів, через дефіс, розставляння розділових знаків тощо встановлювали такі ж, як у російській мові. От як зафіксував АС (це до часів "зближення" і "вироблення спільної термінології"): Конфере́нц-зала – конференці́йна за́ля. Чому росіяни, запозичивши німецьке Konferenzsaal, встромили в це слово дефіс, а, скажімо, в спортзал не встромили, про це не хочеться навіть думати. Російський правопис, як на мене, цілком міг би претендувати на "чудо світу". Зрозуміло, що після тридцятих років і в українській став "конференц-зал". Тепер до цього слова "позвикали" і як його замінить? Потрібні певні зусилля. А нащо?
Тому в офіційних усяких словниках так і стовбичить поперек здорового глузду "конференц-зал".
Отже, залежить від того, що і кому Ви пишете. Якщо якась офіційна бамага, то пишіть "конференц-зал", а то ще якийсь пильний професор запідозрить щось нечисте
.
В усіх інших випадках є 2 правильні варіянти: "конференційна зала" (можна і зал) і скорочений – конференцзала (-зал). Ну, ще можна зала конференцій (але це гірший варіянт).

Отже, залежить від того, що і кому Ви пишете. Якщо якась офіційна бамага, то пишіть "конференц-зал", а то ще якийсь пильний професор запідозрить щось нечисте

В усіх інших випадках є 2 правильні варіянти: "конференційна зала" (можна і зал) і скорочений – конференцзала (-зал). Ну, ще можна зала конференцій (але це гірший варіянт).
Яке класне роз"яснення. А я все думаю, чого мені здається правильним написання разом, а по словниках - через дефіс...Кувалда писав:Тут є проблема. За совка, написання запозичених слів, через дефіс, розставляння розділових знаківтошо встановлювали такі ж, як у російській мові. От як зафіксував АС (це до часів "зближення" і "вироблення спільної термінології"): Конфере́нц-зала – конференці́йна за́ля. Чому росіяни, запозичивши німецьке Konferenzsaal, встромили в це слово дефіс, а, скажімо, в спортзал не встромили, про це не хочеться навіть думати. Російський правопис, як на мене, цілком міг би претендувати на "чудо світу". Зрозуміло, що після тридцятих років і в українській став "конференц-зал". Тепер до цього слова "позвикали" і як його замінить? Потрібні певні зусилля. А нащо?Тому в офіційних усяких словниках так і стовбичить поперек здорового глузду "конференц-зал".
Отже, залежить від того, що і кому Db пишете. Якщо якась офіційна бамага, то пишіть "конференц-зал", а то ще якийсь пильний професор запідозрить щось нечисте.
Надзвичайно вдячна!!!
Складноскорочені слова на кшталт мануфактур-колегія, прес-аташе, яхт-клуб, аудієнц-зал, компакт-диск, приват-доцент, юстиц-колегія, соціал-демократія, націонал-соціалізм пишуться через дефіс.