Трепач

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Відповісти
Анатолій
Повідомлень: 4697
З нами з: Чет червня 18, 2009 4:16 pm

Трепач

Повідомлення Анатолій »

Трепач
1. (рабочий, занятый трепанием волокна) тіпальник;
2. (тот, кто треплется) базікало, торохтій, пустомеля, шелихвіст;
3. (распутник) розпусник.
Марія_Фещенко
Повідомлень: 25
З нами з: Вів грудня 03, 2013 4:27 pm

Re: Трепач

Повідомлення Марія_Фещенко »

Базіка, и, чол. і жін., зневажл. Той, хто любить багато говорити, базікати. І чого цей базіка все язиком меле?(Словник Грінченка); Хома Микитович від природи чоловік неговіркий. І базік не терпить (Ярослав Гримайло, Незакінч. роман).
Базікало , а, чол. і сер., зневажл. Те саме, що базіка. Тоді вона засміялася й сказала, що вона тільки пожартувала, щоб переконатися, чи вмію я держати язик за зубами, чи, може, я базікало (Леонід Смілянський, Сашко, 1957, 182); — Тю на тебе! — відгукнулася люта Марта. — Помовч вже, базікало! (Юрій Смолич, Мир).
Пустомолот, а, чол., розм. Людина, яка говорить багато і беззмістовно; базіка. Розвелася ціла порода пустомолотів, закутих в панцир інструкцій,., з якими треба вміти воювати, і Лукія — воює! (Олесь Гончар, Тронка); Крутенька вдача у професора. І не любить він пустомолотів і ледарів (Юрій Шовкопляс, Людина).
Торохтій, я, чол., зневажл. Той, хто багато, безперестанку й швидко говорить; базіка, балакун. — Тітка цікава на язик, та й дядько добрий торохтій (Нечуй-Левицький, III, 1956, 52); Я вже зараз не якийсь шибеник, лихотворець [лиходій],., торохтій,., а батькові-матері помічник який може і на людей подивитися і себе показати(Михайло Стельмах, Щедрий вечір).
Балакун, а, чол., розм. Балакуча людина; базіка. В лікареві, що схилився до хворого, нічого не зосталося від того балакуна, який п'ять хвилин тому торочив абищо, не думаючи (Юрій Шовкопляс, Людина); Цзневажл. Людина, яка любить багато говорити про що-небудь, не виконуючи того на ділі. — У, пустомолот! — злісно подумала вслід йому дівчина.. — Самі розмовочки й резолюції! Балакун (Олесь Донченко).
Щек
Повідомлень: 53
З нами з: Чет січня 09, 2014 12:35 pm

Re: Трепач

Повідомлення Щек »

язикатий;
язиката Хвеська
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”