Чев'ядіти

Тут обговорюються статті тлумачно-стилістичного словника r2u
Відповісти
Наталя

Чев'ядіти

Повідомлення Наталя »

ЧЕВ’ЯДІТИ, дієсл. Недугувати, гибіти, марніти, згасати.

Етимологія:
ЗображенняЗображення

Перо, свічник, дві виписки з Гомера
І в склянці ледь рожеві три гвоздики.
Усесвіт парасолькою бідаки
Чев'ядіє, притулений до муру (Е. Андієвська)
Наталя

Re: Чев'ядіти

Повідомлення Наталя »

ЧЕВ’ЯДІТИ, -ю, -єш, дієсл.
1. Чахнути, марніти, згасати.
[…аби хлопець, перш ніж рятувати світ, який міг на це трохи й почекати, дещицю розважився з гарними дівчатами, бо, зрештою, коли ж і розважитися, як не в молодому віці? Та й потім надто довго чев’ядіти в пісних праведниках… (Е. Андієвська. Роман про людське призначення). Хлопець буде худнути, чев’ядіти з голоду, а й кусничка не візьме (Микола Понеділок). Зразу воно росло, як і всі, а як дійшло коренем до вапняного прошарку, то ото й стало чев'ядіти — вапном корінь палить (Микола Трохименко). Відколи з Лук'яном скоїлася ота біда, вона помалу чев'яділа, огрядна постать вив'янювалася, присихала, однак полюбляла, як і досі, повчати інших… (М. Латишев. Середдення). Опісля кожного подібного лікування їй наче б ставало краще, але невдовзі здоров'я верталося знову в той безнадійний стан. Чев'яділа Антоніна на очах (В. Іванина. Любов і смерть узурпатора). Перо, свічник, дві виписки з Гомера І в склянці ледь рожеві три гвоздики. Усесвіт парасолькою бідаки Чев'ядіє, притулений до муру. (Е. Андієвська)]

2. Недугувати.
[Важко було, та діватись нікуди, бачила: мати безнадійно чев'яділа, недуга не минала (В. Іванина. Дерево жалоби).]

Приклад до "недугувати" у мене під знаком питання. :?:

Відмінювання:
ЗображенняЗображення
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Як на мене, тут одне значення.
Важко було, та діватись нікуди, бачила: мати безнадійно чев'яділа (=гаснула, марніла), недуга не минала.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Опрацьовано.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Наталя писав:Чим це мої приклади не догодили?
З Андієвської одного прикладу досить. А приклади з Миколи Понеділка й Миколи Трохименка не мають покликань на твори. Знайди твори, додав і ті приклади, якщо вісім прикладів, наведених у статті, мало.
Наталя

Повідомлення Наталя »

Зразу воно росло, як і всі, а як дійшло коренем до вапняного прошарку, то ото й стало чев'ядіти — вапном корінь палить (Микола Трохименко. Легендарний генерал). Хлопець буде худнути, чев’ядіти з голоду, а й кусничка не візьме (Микола Понеділок. Зорепад).
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Додано.
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей тлумачного”