або та обидва, чи/або, та/і

Питання та відповіді щодо української мови

Модератор: Анатолій

san

або та обидва, чи/або, та/і

Повідомлення san »

1) Нерідко в англомовних текстах зустрічаються фрази типу "те або це, або обидва", а в українських текстах пишуть так "те або/та це". Є ще якісь варіанти шоб не писати "або/та"?
Наприклад
оригінальний текст писав:computing function: a hardware or software function that performs one or more calculations or logic operations, or both, and transmits one or more resultant output signals
Можливий переклад писав:обчислювальна функція: функція апаратного або програмного забезпечення, яка виконує одне чи більше обчислень або/та логічних операцій, і передає один або більше вислідних вихідних сигналів
2) відішліть мене на хороше тлумачення правил вживання "чи" та "або", і "та" та "і".
Кувалда
Редактор

Re: або та обидва, чи/або, та/і

Повідомлення Кувалда »

О.Пономарів: Або вживаємо для підкреслення того, що з низки перелічуваних дій, предметів та явищ можна вибирати тільки щось одне: "Добудь нові слова, новії струни або мовчи" (Леся Українка).

Чи доречний тоді, коли з двох предметів та явищ можливі обидва варіянти: "Нам потрібно йти на перемир'я чи це зашкодить веденню антитерористичної операції?"
Про "І" і "та" читайте у Синявського. Він є на сайті
функція апаратного або програмного забезпечення, що виконує одне чи більше обчислень чи логічних операцій, і передає один чи більше вислідних вихідних сигналів
san

Повідомлення san »

Дякую.
Тобто чи=або/і?
Про "що" замість "яке" розкажіть будь-ласка неграмотному. Та і взагалі поправляйте.
san

Повідомлення san »

Кувалда писав:Про "І" і "та" читайте у Синявського. Він є на сайті
Не знайшов :?
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

так. У цьому випадку
стосовно що, то це трохи довга історія і трохи запутана. Проти ночі не буду починати. Але Ви можете почитати Сулиму параграфи 21-24. Якщо будуть питання, пишіть
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

У розділі "Посилання". Користувачів сайту така назва, певно, відлякує, а адміністратор вперто не хоче міняти на Покликання" :mrgreen:
Синявський
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

тут поставив "що", бо попереднє слово на -я. Але якщо заглибитися в тему і прочитати Сулиму, то "що" вже буде там куди обов’язковіше.
san

Повідомлення san »

Кувалда писав:тут поставив "що", бо попереднє слово на -я. Але якщо заглибитися в тему і прочитати Сулиму, то "що" вже буде там куди обов’язковіше.
Я так зрозумів з прочитаного, що можна сміливо змінювати "який" на цій позиції на "що". Так як:
- це не "питальних та окличних фразах"
- і не "Розподільно-числове значіння, цебто таке саме, як і которий, котрий"
А в мене якраз цей варіант "Релятивно-сполучного постпозитивного який в українській народній мові майже не вживається, а коли й уживається, то не без впливу російської або польської мови".

А "варіант" і "варіянт" можна вживати однаково?
san

Повідомлення san »

Кувалда писав:У розділі "Посилання". Користувачів сайту така назва, певно, відлякує, а адміністратор вперто не хоче міняти на Покликання" :mrgreen:
Синявський
Дякую. У таку пізню ніч з прочитаного запам'ятав тільки про більш тісний зв'язок через "та" ніж через "і", а також про одночасність виконання дій через "та" і послідовність в часі через "і". Тепер буду знати куди заглянути.
Доречі, а як тоді краще перекласти логічну функцію "AND" в булевій алгебрі? Проситься тоді "ТА" а не "І".
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

варіянт - за правописом-28.
ні. залишіть "і"
Відповісти

Повернутись до “Мовні консультації”