Шпур

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Відповісти
Andriy
Адміністратор сайту

Шпур

Повідомлення Andriy »

1) Цилиндрическое узкое отверстие, пробуриваемое в горных породах и наполняемое взрывчатым веществом для взрыва массива породы (в горном деле). 2) Отверстие в горне шахтной печи для выпуска жидких продуктов плавки (в металлургии).
англ. taphole

шпур?
Усезнайко

Re: Шпур

Повідомлення Усезнайко »

Шпур, але англійською це blast hole.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
Andriy
Адміністратор сайту

Повідомлення Andriy »

Усезнайко писав:Шпур, але англійською це blast hole.
А якісь поважні джерела по цій темі є?

бо я знайшов «blast hole» як «In forensic science, the point of detonation of a bomb is referred to as its blast seat, seat of explosion, blast hole or epicenter» у вікіпедії і «a hole in the bottom of a pump stock through which water enters» на http://www.thefreedictionary.com/Blast+hole
Усезнайко

Повідомлення Усезнайко »

Я б не дуже довіряв цьому сайтові, вони ж не спеціалісти гірничої справи. Крім thefreedictionary.com, більше ніде цього значення й нема. До того ж самі вдумайтесь, як blast може мати стосунок винятково до води (уривок з вікіпедії тому ж доказ). Хоча ми обоє можемо помилятись.
Andriy
Адміністратор сайту

Повідомлення Andriy »

Усезнайко писав:Я б не дуже довіряв цьому сайтові, вони ж не спеціалісти гірничої справи. Крім thefreedictionary.com, більше ніде цього значення й нема.
ну якщо є більш авторитетні джерела гірничої справи, які твердять зворотне, то звичайно, а якщо кращих джерел не наведено, то хоч і з сумнівом, але брати за початкову точку розслідування можна
Усезнайко писав:До того ж самі вдумайтесь, як blast може мати стосунок винятково до води (уривок з вікіпедії тому ж доказ).
гугль знаходить навіть компанії які постачають цямрові труби для цих «blast hole»
Усезнайко писав:Хоча ми обоє можемо помилятись.
схоже, що рос. шпур має декілька значень також у Єфремової є два
окрім того щодо вашого значення, то по гірничій справі більше є інформації по «blashole», як одне слово
тобто виглядає, що шпур має значення як taphole так і blasthole
Усезнайко

Повідомлення Усезнайко »

Andriy писав:ну якщо є більш авторитетні джерела гірничої справи, які твердять зворотне, то звичайно, а якщо кращих джерел не наведено, то хоч і з сумнівом, але брати за початкову точку розслідування можна
Я б усе-таки більш скептично до цього ставився. З'явиться час, може й сам пошукаю в спеціалізованих джерелах.
Andriy писав:гугль знаходить навіть компанії які постачають цямрові труби для цих «blast hole»
Тут пишуть так:
A pattern of parallel blastholes is drilled into the rock face at the end of the drift. The diameter of these holes ranges from 38 to 64 mm, but in general one or more larger-diameter uncharged holes are also drilled as part of the initial opening. These latter serve as free surface for the other holes to break as well as expansion room for rock broken by the blast.
Andriy писав:тобто виглядає, що шпур має значення як taphole так і blasthole
Я теж до цього тяжію. Схоже, застосування дещо різне і є сумніви, що наша індустрія встигає за західним розвитком, тобто й нема потреби для вигадування окремих термів. Цілком можливо, що нам прийдеться, все ж, цей шпур розділити.
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”