Беспосадочный

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Відповісти
Анатолій

Беспосадочный

Повідомлення Анатолій »

Беспосадочный — безпосадковий :
беспосадочный перелет, рейс — безпосадковий переліт, рейс.
Кувалда
Редактор

Re: Беспосадочный

Повідомлення Кувалда »

посадка — це коли картоплю саджають. чи мається на увазі, що під час рейсу ніхто нічого не саджає? 8-)
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

На мій погляд, для випадку картоплі більше личило б саджання.
Щодо літального апарата:
Посадка вам не подобається. І безпосадковий також.
З приземлення переклад беспосадочного зробити важко.
Тоді може безперервний (політ)?
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Кувалда писав:посадка — це коли картоплю саджають. чи мається на увазі, що під час рейсу ніхто нічого не саджає? 8-)
А можете аргументувати, чому слово "посадка" не можу українською тлумачитися як "приземлення літального апарата"?
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

я неправильно висловився. точніше — рос. "посадка" відповідає укр. "садінню" тощо (зокрема картоплі), укр. посадка — це смуга (чи не тільки смуга) посаджених дерев. Українській на позначення процесів не притаманне використання віддієслівних іменників на -ка. Тому "посадка літака" не годиться, а звідси — і безпосадковий переліт. Я роглядав уже варіянт "беззупинний переліт", але краєзнавець запропонував кращий і за формою, і за змістом. До того ж, що означає слово "беспосадочный"? :roll: В камікадзе політ може бути "безпосадочным", але яким боком це слово стосується звичайних авіарейсів? Чи це слово пов’язане з космічними польотами? "Безпосадковий" може бути українським словом - на позначення місцевості, де нема посадок. Але дуже вже штучним словом.
краєзнавець

Повідомлення краєзнавець »

Термін беспосадочный - цілком життєвий.
Колись, наприклад, рекордами Чкалова були якраз беспосадочные перельоти на дальність (Совершил беспосадочный перелет Москва-Сиэтл!).
Сьогодні безперервним можна назвати авіарейс Київ-Нью-Йорк без проміжної посадки в Шенноні (Ірландія).
Застосовується цей термін і до польотів якихось експериментальних літаків - скажімо, надлегкий літак, що рухається завдяки використанню сонячної енергії, зробив безперервний переліт навколо світу.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

життєве не означає вдале/вартісне
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”