Ка́дка – ді́жка, (небольшая) при́кадок (-дка), (большая) ка́діб (-доба), ка́довб (-довба), ка́дуб, ка́дов; см. Кадь; (низкая, широкая) шапли́к, шері́твас, пере́різ, зрі́зок (-зка); (долбленая, с крышкой и замком) бо́дня, кубло́; (с ушами и крышкой) забі́йниця; (для воды) водя́нка, во́дник; (для квашения) квасни́к, квасна́ ді́жка; (для капусты) капустя́нка; (для хранения зерна, муки) си́панка; (для сала) са́лниця; (с маслом) ма́сничка, (зап.) фа́ска, фа́сочка. |
Кадка, кадочка – ді́жка, ді́жечка, -ки, ка́ді(в)б, -до(в)ба. |
Кадка (больш. дерев. сосуд) – ді́жка; • к. закальная (кузн.) – гартівни́ця; • к. цилиндрическая – ді́жка циліндри́чна. |
ка́дка ді́жка,-ки, ка́діб,-доба |
Ка́дка, ка́дочка = дїжка, здр. дїжечка (С. Аф. З.), ка́діб, ка́довб, ка́дуб (С. Л.), на тїсто — дїжа́ (С. Аф. З.), з покришкою і замком — бо́дня (С. З. Ш.), широка на білизну то-що — ба́лїя́ (С. Ш.), на воду — дїжка, відни́к, водя́нка (Чайч.), на квас і варево — квасни́к (Ман. Сп.), на масло, сир — фа́са, фа́ска, хва́ска (С. Ш.), на мед, найбільше з липи — ли́півка, широка і низенька — шапли́к, ширі́твас, пере́різ, зрі́зок. С. З. Л. — Хоч і повна дїжа, та не йде на ум їжа. н. пр. — По надобі знайдеш і в кадовбі. н. нр. — Цебер води кринишної, хваску масла ярових корів. н. п. — От вам, хлопцї, липівка меду. Кн. — Олеся у комору та хутчїй до боднї. С. З. |
Обрѣ́зъ = 1. край, бе́рег (С. Ш.). — Книжка з золотими берегами. С. Аф. Ш. 2. ніж, різа́к (обрізувати книжки). 3. перері́з, зрі́зок, шапли́к, ширі́твас. (Д. Ка́дка). — Въ обрѣ́зъ = в мі́ру, без ли́шку. |