Тарелка
Re: Тарелка
Все-таки, мені здається, треба використовувати тарілка) Блюдко якось дивно звучить.
Літальна - ніби "лєтальна" з російської, тому ліпше летюча, літаюча.
Усміхайтеся=))))
Літаюча — точно не ліпше.Кошик писав:Все-таки, мені здається, треба використовувати тарілка) Блюдко якось дивно звучить.
-
Якщо маються на увазі тарілки, які літають по кухні під час подружньої сварки - то може й так.Кошик писав:Все-таки, мені здається, треба використовувати тарілка) Блюдко якось дивно звучить.

Але якщо йдеться про тарілку, на якій начебто літають іншопланетяни - то ні.
Апарати, на яких літають - літаки, гвинтокрили, ракети... - називаються літальними. Російською це летательные аппараты.
Апарат у формі тарілки (диска), на якому начебто літають іншопланетяни, як і літаки, гвинтокрили... є літальним апаратом. Або літальною тарілкою.
Літальний — призначений для літання. Летючий — який має здатність літати. Стосовно апаратів можна застосовувати й одне, й інше.
дякую, саме через цей нюанс мені більше подобається «летюча тарілка», в мому сприйнятті «літальний» — той, що може використовуватися для літання, тарілка ж щось незрозуміле, що літає саме по собі, тому мені більше до вподоби «летюча», але це звичайно суб’єктивне сприйняттяАнатолій писав:Літальний — призначений для літання. Летючий — який має здатність літати. Стосовно апаратів можна застосовувати й одне, й інше.
А мені летюча саме й ріже слух. Коли і справді є право на вибір, то акцентувала б увагу на літальному.
А мені також більше подобається "летюча". Відразу образ як вона летить.
Бо літальна якось...в мене асоціюється з "летальным исходом".
Бо літальна якось...в мене асоціюється з "летальным исходом".
"Короткий тлумачний словник української мови" за ред. Д. Г. Гринчишина подає ще п-к летучий: 1. Який літає, переміщається в повітрі. 2. перен. Здатний швидко пересуватися, на ходу маневруючи.