Можна поцікавитися джерелом, де було б вказано, що Haarfärbung — це "мелирование". Наскільки я знаю німецьку, то це слово означає просто "фарбування волосся чи шерсті". І тут ідеться саме про освітлення, а не просто про зміну кольору.Усезнайко писав:Вочевидь, ідеться не про освітлення чи-ба обілення, а сукупність операцій зі зміною кольору. Приміром, у німецькій мові це називається Eine Haarfärbung, що дослівно перекладається як фарбування волосся. Забарвлювання волосся буде цілком гарним відповідником.
Мелирование
Re: Мелирование
Даруйте, таки переплутав, спасибі, що помітили! Die Haarfärbung — окрашивание волос. Die Strähnen — мелирование. Обілення не підходить, бо це не der Blondierung. Все ж, схиляюсь до світлування.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
А все ж таки, скажіть, з якого словника ви берете информацію?
Strähnen — пасмо волосся. Якщо це слово в німецькій означає ще й "милирование", то через те, що тут наголошується на тому, що змінюють (пасмо волосся), тоді як в російській на тому, що відбувається в кінцевому підсумку (відбілюється, тобто стає, як "мел").
Strähnen — пасмо волосся. Якщо це слово в німецькій означає ще й "милирование", то через те, що тут наголошується на тому, що змінюють (пасмо волосся), тоді як в російській на тому, що відбувається в кінцевому підсумку (відбілюється, тобто стає, як "мел").
-
Треба ще раз усвідомити, щО перекладаємо. З російської!
Якщо там "мелирование" - лише вибілювання волосся до кольору крейди, то це - вибілювання (як полотна на сонці).
Якщо там "мелирование" - це вибілювання з наступним наданням іншого кольору - то треба танцювати від "мелирование (колорирование)" і перекладати як кол(ь)орування.
Зрештою, чому вибілювання не можна розглядати як кольорування (надання волоссю іншого кольору)? Адже білий колір - це також колір.
Якщо там "мелирование" - лише вибілювання волосся до кольору крейди, то це - вибілювання (як полотна на сонці).
Якщо там "мелирование" - це вибілювання з наступним наданням іншого кольору - то треба танцювати від "мелирование (колорирование)" і перекладати як кол(ь)орування.
Зрештою, чому вибілювання не можна розглядати як кольорування (надання волоссю іншого кольору)? Адже білий колір - це також колір.
Словника як такого нема. Принаймні мені такі не траплялись, тому можете це вважати як думки уголос.Анатолій писав:А все ж таки, скажіть, з якого словника ви берете информацію?
Милирование — це не є суто світлування волосся, а світлування окремих пасом. Тому вони так це називають.Анатолій писав:Strähnen — пасмо волосся. Якщо це слово в німецькій означає ще й "милирование", то через те, що тут наголошується на тому, що змінюють (пасмо волосся), тоді як в російській на тому, що відбувається в кінцевому підсумку (відбілюється, тобто стає, як "мел").
Знайдіть значення російською. Якщо не можете, то пошукайте в інтернеті — там часто-густо ви можете натрапити на таке слово, як пряди, яке межується з мелирование.краєзнавець писав:Треба ще раз усвідомити, щО перекладаємо. З російської!
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
-
Та я ж у інтернеті й знайшов "мелирование (колорирование)"!
Виходячи з моїх вже висловлених міркувань, пропонується мелирование (без подальшої зміни кольору) перекладати як вибілювання або вибілювання пасом (волосся).
Термін вибілювання вже в українській мові є, він стосується, зокрема (див. у Яременка вибілювати):
"2.Піддаючи дії сонця, води, повітря, робити що-небудь білим, позбавляючи природного забарвлення (тканину, пряжу і т.ін.)".
Але ж пряжа - це, по суті, шерсть, тобто волосся!
Отже, застосувавши термін вибілювання до перукарської операції, що по російськи зветься мелированием, ми лише трохи (і виправдано!) поширимо його застосування.
Виходячи з моїх вже висловлених міркувань, пропонується мелирование (без подальшої зміни кольору) перекладати як вибілювання або вибілювання пасом (волосся).
Термін вибілювання вже в українській мові є, він стосується, зокрема (див. у Яременка вибілювати):
"2.Піддаючи дії сонця, води, повітря, робити що-небудь білим, позбавляючи природного забарвлення (тканину, пряжу і т.ін.)".
Але ж пряжа - це, по суті, шерсть, тобто волосся!
Отже, застосувавши термін вибілювання до перукарської операції, що по російськи зветься мелированием, ми лише трохи (і виправдано!) поширимо його застосування.
колорування — це фарбування пасмів волосся (різними кольорами), "мелирование" – коли окремі пасма роблять світлішими (вибіліють), тобто вибілювання пасом (пасмів). 2 слова. може, простіше розширити значення слова висвітлення?
-
А чим є висвітлення сьогодні? Скажімо, "у своєму виступі Н. висвітлив тему (проблему)...".
От їй-бо, вибілювання або вибілювання (колорування) краще. Бо вибілювання в тому ж майже значенні вже вживається (здавна!) для полотна.
А що два слова - так і у росіян мелирование (колорирование). Принаймні, я саме таке знайшов.
От їй-бо, вибілювання або вибілювання (колорування) краще. Бо вибілювання в тому ж майже значенні вже вживається (здавна!) для полотна.
А що два слова - так і у росіян мелирование (колорирование). Принаймні, я саме таке знайшов.
я ж кажу про розширення значення. воно, як на мене, трохи точніше за вибілювання, тому що колір волосся роблять світлішим (не обов’язково доводячи до білого), але, зрозуміло, що це слова з одного поля. зробіть пошук "мелирование колорирование разница" в ґуґлі. саме тому, що воно вживається для полотна і не тільки, доведеться вживати 2 слова, щоб пояснити, що йдеть не про все волосся, а про окремі пасма, чи частину волосся тощо
1) якщо погуглити, то буде видно, що «висвітлювати волосся» вже використовується жіноцтвом для зміни кольору всього волосся, тобто доведеться казати «висвітлення пасом...», щоб не було плутанини
2) рос. мелирование: «происходит от гл. мелировать, далее от нем. melieren «смешивать; делать пёстрым», далее из франц. mêler «смешивать, соединять», далее из лат. miscēre «мешать, смешивать», восходит к праиндоевр. *meik'- «мешать, месить»...»; але «рябування», боюсь, не приживеться
2) рос. мелирование: «происходит от гл. мелировать, далее от нем. melieren «смешивать; делать пёстрым», далее из франц. mêler «смешивать, соединять», далее из лат. miscēre «мешать, смешивать», восходит к праиндоевр. *meik'- «мешать, месить»...»; але «рябування», боюсь, не приживеться