Спецназовец
Re: Спецназовец
Спеціальні сили або спецсили. Загалом, тут ніколи не знайдете спільного схвалення, бо кожен по-різному це слово вживає, а в українській мові воно не встигло акумулюватись.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.
спецсили годяться як відповідник до спецназу (на жаль, від слова важко утворити іменник на позначення представника спецсил).
Не треба прагнути загального схвалення. треба запропонувати якнайширший набір синонімів, з яких кожен зможе вибрати до смаку.
Моя пропозиція:
СПЕЦНАЗ – спецпідрозділи, спецзагони, спецсили, спецвійська.
СПЕЦНАЗОВЕЦ – спецзагонівець, (рус.) спецназівець.
Не треба прагнути загального схвалення. треба запропонувати якнайширший набір синонімів, з яких кожен зможе вибрати до смаку.
Моя пропозиція:
СПЕЦНАЗ – спецпідрозділи, спецзагони, спецсили, спецвійська.
СПЕЦНАЗОВЕЦ – спецзагонівець, (рус.) спецназівець.
Так може не перекладати як скорочення, а як відділ (загін, полк тощо) спеціального призначення.Кувалда писав:Питання, однак, залишається: як буде "спецназ"? у десанту зі "спецназом", звісно, є багато спільного: скажімо, вони, зазвичай носять зброю, але це не тотожні поняття, і не синононіми.
справа не в тому, що ми можемо замінити двома словами, а в тому, щоб замінити одним
-
Перекладаємо-то слово російське. Але чому, шукаючи український відповідник, обмежуємося російською основою? В пресі ж читаємо не "французький спецназ" здійснив таку-то операцію з визволення заручників (наприклад), а "французькі командос"? Мабуть, є якісь відповідники в інших слов"янських мовах - польській, чеській. Може вони підкажуть добрий український відповідник для "спецназу".
Крім того, можна згадати власні назви загонів спецпризначення в українських збройних силах, як відомі всім "Беркут" чи "Кобра" і якусь назву зробити загальною.
Наприклад:
"Він служив у беркутах".
Крім того, можна згадати власні назви загонів спецпризначення в українських збройних силах, як відомі всім "Беркут" чи "Кобра" і якусь назву зробити загальною.
Наприклад:
"Він служив у беркутах".
Як на мене, то робити узагальнену назву з назви одного із спецпідрозділів — геть не правильно. Беркутом чи беркутівцем можна називати лише того, хто служить у "Беркуті", але аж ніяк не працівника "Титану чи "Альфи". Тим паче, що "Беркут" і "Кобра" це підрозділи МВС, а не Збройних сил.краєзнавець писав:Перекладаємо-то слово російське. Але чому, шукаючи український відповідник, обмежуємося російською основою? В пресі ж читаємо не "французький спецназ" здійснив таку-то операцію з визволення заручників (наприклад), а "французькі командос"? Мабуть, є якісь відповідники в інших слов"янських мовах - польській, чеській. Може вони підкажуть добрий український відповідник для "спецназу".
Наприклад:
"Він служив у беркутах".
до Анатолієвого: спецзагонівець - ширше поняття за "командос(з)ів" чи "зелених беретів". останні - тільки частина спецсил.
-
Однак тут у будь-якому випадку треба вийти з поля впливу російського "спецназ", інакше українські бійці загонів спецпризначення тощо залишаться спецназівцями, як би їх у словниках не перекладали. Треба запропонувати щось справді престижне, яке б нашим "спецпризначенцям" самим сподобалося - ну, які-небудь "бойові орли" тощо
.
Чи є виходи на знавців західно- і південнословянських мов, щоб подивитися тамтешні аналоги? А раптом є щось, що наштовхне на плідну думку.

Чи є виходи на знавців західно- і південнословянських мов, щоб подивитися тамтешні аналоги? А раптом є щось, що наштовхне на плідну думку.
так вийшли давно з того поля
чи вважаєте, що весь світ в тому полі (бо ж і в інших так)?

Італійською, англійською, словацькою, чеською, польською, іспанською, французькою — спеціальні сили(ще можна як війська перекласти). Німецькою — спеціальний загін, одиниця, частина, підрозділ(словом, як хочете, так і перекладайте die Einheit). Болгарською — спеціальна частина.краєзнавець писав:Чи є виходи на знавців західно- і південнословянських мов, щоб подивитися тамтешні аналоги? А раптом є щось, що наштовхне на плідну думку.
Ніхто не знає стільки, скільки не знаю я.