Тепловізор

Тут обговорюються статті тлумачно-стилістичного словника r2u
Відповісти
Анатолій

Тепловізор

Повідомлення Анатолій »

Теплові́зор, -а, чол. Прилад, що створює видиме на екрані зображення предметів на основі аналізу їхнього теплового (інфрачервоного) випромінювання.
Востаннє редагувалось Сер березня 18, 2015 11:25 am користувачем Анатолій, всього редагувалось 1 раз.
I_Dominik

Re: Тепловізор

Повідомлення I_Dominik »

Теплові́зор, -а, чол. Прилад, що перетворює теплові (інфрачервоні) промені, що їх випромінюють або відображають різні предмети, в зображення, видиме на екрані.

Я б напевно трошки змінив визначення тепловізора базуючись на ієрархії того, що в його функції є головним, а що другорядним. З поданого вище визначення можемо зробити висновок, що першочерговим є 'перетворення теплових променів', тоді як насправді це є 'створення зображення'. Тому я б сказав, що

Теплові́зор, -а, чол. Прилад, що створює видиме на екрані зображення предметів на основі аналізу їх теплового (інфрачервоного) випромінювання (теплового/інфрачервоного сліду).
Наприклад: Використання новітніх тепловізорів надало можливість визначити найбільш вразливі ділянки теплової ізоляція будівлі.
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

А звідки взято цей приклад?
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Наведений вище приклад процитував з програми на Радіо Ера ФМ, мому нажаль посилання менає. Наступний же має посилання на веб сторінку, але не знаю чи того є додтатньо. Все ж приведуЧ

Тепловізійне обстеження - це метод неруйнівного контролю, який виконується за допомогою спеціального приладу – тепловізора, за допомогою якого ми робимо знімання в інфрачервоному діапазоні, що дозволяє виявити можливі дефекти теплової ізоляції і місця втрат тепла (холоду) на будь-якому етапі експлуатації.

http://prommaterial.com/obstezhennia-bu ... zorom.html
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Відверто кажучи, не надто мені подобаються ці приклади. В першому — помилка: найбільш вразливі (треба — найвразливіші). Друге речення кострубате: ...метод неруйнівного контролю, який виконується за допомогою спеціального приладу – тепловізора, за допомогою якого... та ще й навороти з кількома підрядними реченнями.
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Ще знайшов отаке:

Ми допомагаємо ЗСУ через Фонд оборони країни. Ми купуємо каски, бронежилети, тепловізори, купуємо зв'язок. Але ми втомилися від брехні
http://www.depo.ua/rus/politics/korban- ... 2015055800
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

В інтересах охорони здоров'я створено вітчизняний тепловізор з використанням нанотех- нологій, який дозволяє виявляти пухлини на ранніх стадіях, гамма-камеру з кільцевим детектором для дослідження мозку
Геральд національної академії наук України
https://books.google.com/books?id=Q-0TA ... CDIQ6AEwAw
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Додано.
I_Dominik

Повідомлення I_Dominik »

Перефразовуючи Шевченка - Мені однаково, чи буде моє ознаження, чи ні, та не однаково мені... коли означення не буде зрозумілим україномовному американцеві, канадійцеві, арґентинцеві, бразилійцеві, австралійцеві і тд, бо нас таких є багато ... :)
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей тлумачного”