Стервятник

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Відповісти
Ксандер

Стервятник

Повідомлення Ксандер »

Хотілося б у цій темі одразу обговорити два гасла: "стервятник" и "падальщик" оскільки словник Ожегова подає:
СТЕРВЯТНИК, –а, м.
1. Родственная грифу хищная птица сем. ястребиных, питающаяся падалью.
2. Вообще животное, питающееся падалью. Орёл-с. Медведь-с.
і взагалі не подає слова "падальщик".
Тому гасла сучасного словника виглядають трохи дивно:
Стервятник – стерв’ятник. [10]
Падальщик – мерлятник, (греч.) некрофаг, падложер, падлоїд, трупожер, трупоїд. [10]
Я так розумію, що "стерв'ятник" відповідає першому російському значенню цього слова, про що свідчить і відсутність цього слова в гаслі "падальщик" (чи воно просто загубилося?). Хотілося б щоб гасло "стервятник" містило і друге російське значення цього слова, позаяк воно в цьому значенні вживається чи ж не частіше, як у першому (і не рідше, либонь, за "падальщика", що вочевидь набув поширення вже після укладання Ожегівського словника).
Друге.
Слово "мерлятник" (яке мені якось не до вподоби, але це річ така... (спосіб творення зрозумілий, хоча так-само міг би бути і "стерв'ятник" в широкому значенні)) подається в гаслі "Падальщик" першим, хоча його вживаність досить сумнівна (forum.slovnyk.ua джерело може й авторитетне як для кого, але чи не єдине, що його подає (шукав Ґуґлом)). Українська вікіпедія подає некрофаги, трупоїди, падальники (правда від останнього якось від самого падлом відгонить, хоч СУМ і подає "падаль" ;) ). В прикладах на r2u вжиті слова "падложер", "трупоїд" і "трупожер". Я не проти слова "мерлятник" як такого, але не думаю, що його варто ставити першим (може "падложер"? треба б перевірити яке слово більш вживане)
Кувалда
Редактор

Re: Стервятник

Повідомлення Кувалда »

поправив стевятника.
щодо мерлятника, то в АС: Мертвечи́на –
1) (труп животного) мерля́тина, мертве́ччина, мертвечи́на, мерло́, (падаль) па́дло, сте́рво. Тобто на першому місці мерлятина, тоді чому б на першому бути мерлятнику? 8-)
Ксандер

Повідомлення Ксандер »

Можна й так, але чи можна тоді хоча б приклад? Ну не чув я такого :( . Якщо приклад буде, питань нема, а то ну дуже скидається на новотвір, а ставити новотвір (хоч який може вдалий, але ще не вживаний) першим все ж неправильно. Якщо я помиляюся, виправте будь ласка.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

і Ви хочете, щоб на першому місці стояла калька? :D добре. я поправлю
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

поправив
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”