Тополиный
Re: Тополиный
думаю, тут треба розібратися. Бо є тополевий. В російській тополевый =тополиный. Не певен, що в українській є тополиний. Принаймні тре’ прогляну прикметники, утворені від дерев, бо видається там тотальна перевага -о/евого: вишневий, грушевий, дубовий, каштановий, кленовий, кленовий, сливовий, смерековий, сосновий, черешневий, ялиновий. Ото тільки яблучний/яблуневий 

"Як він пізніше з того все-таки вирвався і як опинився на вулиці Тополевій у своїх знайомих Бачинських — того Яків не міг би як слід сказати, бо він остаточно отямився аж на помості, в калюжі води, від запаху паленого волосся, від гострого болю ран, що їх чимсь мастила невідома розпатлана жінка."
Улас Самчук "Чого не гоїть огонь"
"А може, постарiли тi очi, пригнувся чи роздався тополиний стан i насправдi ти побачиш не вроду, а жалюгiднi залишки її?"
Михайло Стельмах "Чотири броди"
"Маленькi, схожi на горобцiв, чубатi посмiтюхи клювали на дорозi кiнськi кiзячки, iз слабим шумом, схожим на шум тополиного листу, злiтали поперед морди коня i знову паслися на дорозi, аж доки до них не наближалася пiдвода."
Григорій Тютюнник "Вир"
"Та до тебе, краю тополиний,
У думках завжди я серцем линув."
Іван Савич
Улас Самчук "Чого не гоїть огонь"
"А може, постарiли тi очi, пригнувся чи роздався тополиний стан i насправдi ти побачиш не вроду, а жалюгiднi залишки її?"
Михайло Стельмах "Чотири броди"
"Маленькi, схожi на горобцiв, чубатi посмiтюхи клювали на дорозi кiнськi кiзячки, iз слабим шумом, схожим на шум тополиного листу, злiтали поперед морди коня i знову паслися на дорозi, аж доки до них не наближалася пiдвода."
Григорій Тютюнник "Вир"
"Та до тебе, краю тополиний,
У думках завжди я серцем линув."
Іван Савич
яблучний/яблуневий - бо назви дерева і плода різняться, на відміну, скажімо, від груші, вишні чи черешні.Кувалда писав:думаю, тут треба розібратися. Бо є тополевий. В російській тополевый =тополиный. Не певен, що в українській є тополиний. Принаймні тре’ прогляну прикметники, утворені від дерев, бо видається там тотальна перевага -о/евого: вишневий, грушевий, дубовий, каштановий, кленовий, кленовий, сливовий, смерековий, сосновий, черешневий, ялиновий. Ото тільки яблучний/яблуневий
Щодо тополиний/тополевий. Очевидно, допустимі обидва варіанти, оскільки є синоніми тополя і тополина:
"Не питайся, сину, про свою дружину, - Бери топір в руки - рубай тополину" (Укр. нар. пісня);
"Шумить під вікном молода тополина, Неначе у серці моїм" (А. Малишко);
"Цей також був капітаном. Проте струнким, високим, як тополина" (В. Шевчук).
Тополиний є у творах Малишка, Стельмаха, Ліни Костенко, Григорія Тютюнника, Олеся Гончара.
Тополина, -ни, ж.
1) Одинъ тополь.
2) Древесина тополя. Шейк.
3) Кой-какой тополь. Шейк. Ум. Тополинка, тополинонька, тополиночка.
Тополина має вужче значення за тополю. Тут, звісно, не така різниця, як між ходити і шкандибати, але вона є. І тут було б цікаво надибати на "тополиного" в творах до 30-х років. Використання цього слова в Костенко можна списати і на рифмування: Не допусти, щоб світ зійшовся клином,.. Даруй мені над шляхом тополиним. А можна і на калькування
Добре. Додано
1) Одинъ тополь.
2) Древесина тополя. Шейк.
3) Кой-какой тополь. Шейк. Ум. Тополинка, тополинонька, тополиночка.
Тополина має вужче значення за тополю. Тут, звісно, не така різниця, як між ходити і шкандибати, але вона є. І тут було б цікаво надибати на "тополиного" в творах до 30-х років. Використання цього слова в Костенко можна списати і на рифмування: Не допусти, щоб світ зійшовся клином,.. Даруй мені над шляхом тополиним. А можна і на калькування

Добре. Додано