Самоволка
Re: Самоволка
не думаю, що більше вкорінилося, ніж скамейка. якщо таке не викорінювати, то забур'янимося
Повірте мені як людині, що служила в армії — вкорінилося!!! В самохід ми не ходили.Кувалда писав:не думаю, що більше вкорінилося, ніж скамейка. якщо таке не викорінювати, то забур'янимося

може, інші ходять? самовільний норм не порушує. самохід як відповідник самоволки вже є і норм теж не порушує. і головне -вдалий відповідник
Тоді надайте обидва варіанти.Кувалда писав:може, інші ходять? самовільний норм не порушує. самохід як відповідник самоволки вже є і норм теж не порушує. і головне -вдалий відповідник
я не можу подавати варіянт, який порушує мовні норми
чи Ви заперечуєте, що самоволка порушує норми?

Самоволка — запозичення. Якщо виходити з принципу непорушності норм творення, то ледь не всі чужомовні слова треба прибрати.
всі запозичення з інших мов мають улягати нормам української. самоволка ці норми порушує. можете самі пошукати в словниках слова на -волка
А чи багато ви знаєте слів на -мена? Я от лише на «ойкумена» натрапив. А на -ейф? Може, зо п’ять набереться: сейф, дрейф… А на -анг? Може зо десять, не більше. То чи є це приводом, щоб викинути їх з української мови?Кувалда писав:всі запозичення з інших мов мають улягати нормам української. самоволка ці норми порушує. можете самі пошукати в словниках слова на -волка
Коли в українську мову входили слова гетьман, отаман, драгоман, такого закінчення (-ман) мова теж не знала. Але чи можете ви уявити сучасну Україну без цих слів?