Самоволка

Обговорення нових та наявних статей сучасного словника
Анатолій

Самоволка

Повідомлення Анатолій »

Як на мене, слово «самоволка» настільки міцно вкорінилося в українську мову, що перекладати його якимось іншим словом не варто.
Кувалда
Редактор

Re: Самоволка

Повідомлення Кувалда »

не думаю, що більше вкорінилося, ніж скамейка. якщо таке не викорінювати, то забур'янимося
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Кувалда писав:не думаю, що більше вкорінилося, ніж скамейка. якщо таке не викорінювати, то забур'янимося
Повірте мені як людині, що служила в армії — вкорінилося!!! В самохід ми не ходили. :D До того ж є слово «самовільний».
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

може, інші ходять? самовільний норм не порушує. самохід як відповідник самоволки вже є і норм теж не порушує. і головне -вдалий відповідник
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Кувалда писав:може, інші ходять? самовільний норм не порушує. самохід як відповідник самоволки вже є і норм теж не порушує. і головне -вдалий відповідник
Тоді надайте обидва варіанти.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

я не можу подавати варіянт, який порушує мовні норми :D чи Ви заперечуєте, що самоволка порушує норми?
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Самоволка — запозичення. Якщо виходити з принципу непорушності норм творення, то ледь не всі чужомовні слова треба прибрати.
Кувалда
Редактор

Повідомлення Кувалда »

всі запозичення з інших мов мають улягати нормам української. самоволка ці норми порушує. можете самі пошукати в словниках слова на -волка
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Кувалда писав:всі запозичення з інших мов мають улягати нормам української. самоволка ці норми порушує. можете самі пошукати в словниках слова на -волка
А чи багато ви знаєте слів на -мена? Я от лише на «ойкумена» натрапив. А на -ейф? Може, зо п’ять набереться: сейф, дрейф… А на -анг? Може зо десять, не більше. То чи є це приводом, щоб викинути їх з української мови?
Анатолій

Повідомлення Анатолій »

Коли в українську мову входили слова гетьман, отаман, драгоман, такого закінчення (-ман) мова теж не знала. Але чи можете ви уявити сучасну Україну без цих слів?
Відповісти

Повернутись до “Обговорення статей”